Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Steeds meer verklikkers in de drugsscene

mrt 1, 2018
Anoniem drugsdealers verklikken

Je verraders slapen niet, maar ook de concurrent zit niet te pitten. Dat blijkt uit het record aantal meldingen dat bij Meld Misdaad Anoniem (M.) binnen kwam in 2017 over harddrugs.

Het recordaantal betreft 4.019 verklikkers (+20%) over harddrugs. Er is al jaren een stijgende lijn zichtbaar in het aantal tips over de productie van en handel in harddrugs. Het zijn er vergeleken met 2010 zelfs twee keer zoveel. Dankzij de tips werden vorig jaar grote partijen cocaïne onderschept, drugslabs ontmanteld en straathandel aangepakt. Ook het aantal klikkers over financieel-economische delicten en voetbalgeweld nam in 2017 toe. In totaal gaven anonieme melders 16.918 tips door.

De klikken over harddrugs zijn heel verschillend. Van de opslag van grondstoffen tot de productie van synthetische drugs en van grootschalige drugssmokkel tot straathandel. In november bracht een anonieme tip de politie in Tilburg op het spoor van 3.200 liter grondstof voor de productie van drugs, voldoende voor ongeveer 1,5 miljoen xtc-pillen. De vaten met de stof lagen opgeslagen in een woonwijk en waren volgens de politie ‘zeer brandbaar, giftig en explosief’. Ook in Etten-Leur, Bergen op Zoom en het Friese Haulerwijk werden drugslabs in woonwijken ontmanteld dankzij M.-tips.
M. ontvangt steeds vaker tips over drugshandel via het dark web. Zo waren M.-tips aanleiding voor een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Duitse opsporingsdiensten. Dit leidde begin december tot vier aanhoudingen in Haaksbergen en het Duitse Bad Bentheim. Eén van de Nederlandse verdachten zou via het dark web handelen in drugs, dat vervolgens betaald werd in bitcoins. Deze werden witgewassen door middel van autohandel via de Verenigde Staten en Duitsland. Er werd beslag gelegd op twintig dure personenauto’s, tientallen merkhorloges en bitcoin-rekeningen in meerdere landen. Volgens Nanina van Zanden, projectleider bij het darkwebteam van de politie, is deze werkwijze bekend: “Er is een verplaatsing zichtbaar van de handel in drugs van de fysieke wereld naar de digitale wereld en het darkweb. Daarbij wordt gebruik gemaakt van witwaspraktijken met virtual currencies. Ons team richt zich op aanpak van de criminaliteit op het darkweb en het ondermijnen van de anonimiteit en het vertrouwen op dit platform. Tips via M. verstevigen onze informatiepositie en bieden waardevolle aanknopingspunten om verder te rechercheren.”

Bron: Meld Misdaad Anoniem.