Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Stoppen met blowen, zo doe je dat

jun 17, 2021
Stoppen

Wanneer het moment is gekomen dat je je beseft dat het blowen uit de hand is gelopen en je vrijwel niet meer normaal kunt functioneren als je er niet eentje gerookt hebt, dan kan het besef opeens tot je doordringen dat je liever wilt stoppen met blowen. En als je wilt gaan stoppen met blowen dan is een goede voorbereiding al de halve winst van het stoppen. Zomaar spontaan stoppen zonder een goed stappenplan leidt zelden tot het gewenste resultaat.

Lijstje

Maak voor jezelf een lijstje en schrijf dit ook op. Dat werkt psychologisch zeer goed. Bepaal allereerst of je wilt stoppen of dat je wilt minderen. Vervolgens bepaal je wanneer je dat gaat doen. Plan je stop- of minderdatum het liefst tussen een week en en twee weken.

plan een datum waarop je gaat stoppen met blown of minderen en schrijf deze ook op

Opschrijven

Voor de bewustwording en daardoor ook de kans op een succesvolle poging is het belangrijk dat je een aantal zaken opschrijft. Schrijf bijvoorbeeld op wat de voor- en nadelen zijn van blowen. Noteer ook op welke momenten je geneigd bent om sneller te blowen, bijvoorbeeld als je stress hebt, of juist als je een feestje hebt. Schrijf ook op wat je gaat doen als je straks niet of minder gaat blowen op zo’n moment.

Stoppen met blowen

Doel

Vervolgens schrijf je je doelstelling op. Als je wilt stoppen dan noteer je de datum waarop je je laatste joint zult roken en als je wilt minderen dan noteer je de datum waarop je minder zult gaan blowen. In dit geval noteer je ook hoeveel je maximaal mag blijven blowen van jezelf.

Blowspullen

Als je helemaal stopt met blowen dan is het heel belangrijk dat je op je stopdag helemaal niets meer in huis hebt dat je confronteert met blowen. Grote vloei, je dienblad, tipjes, alles wat maar met blowen te maken heeft moet uit huis zijn. Maak er een kennis blij mee, maar hou het niet in huis, ook niet op een verstopte plek want dat is jezelf voor de gek houden.
Wanneer je gaat minderen dan zorg je ervoor dat je je doelstelling in het zicht opplakt. Vervolgens zorg je dat je je doel alvast voorgedraaid klaarlegt. Dus als je niet meer dan 2 joints per dag wilt roken dan leg je die twee naast een post-it op de tafel samen met de twee joints.

Stoppen met cannabis

Een riskante situatie kan je beter uit de weg gaan. Dat kan bijvoorbeeld een avondje uit zijn, of gaan gamen met matties die nog wel blowen. In het begin kun je dergelijke riskant situaties ook vermijden om het jezelf niet al te moeilijk te maken. Later moet je ermee leren omgaan dat je veel minder blowt of bent gestopt.

Ontwenningsverschijnselen

Als je veel hebt geblowd dan is er een kans dat je last krijgt van onthoudingsverschijnselen zoals: onrust, zweten, hoofdpijn, problemen met inslapen en trillen. Er is niet echt een middel of een methode om met deze verschijnselen om te gaan. Afleiding helpt wel en dan bij voorkeur een afleiding waarbij je veel moet bewegen zoals sporten.
Maak je geen zorgen want de verschijnselen nemen snel af. De eerste 48 uur zijn moeilijk, maar daarna zul je merken dat je lichaam al went zonder thc.

Problemen bij het stoppen met blowen

Veel blowers zijn wiet og hasj gaan roken omdat ze problemen hadden. Die problemen verdwijnen niet als je stopt met blowen. Maar door het blowen waren de problemen ook niet verdwenen, alleen jij dacht er even niet aan. Stoppen met blowen is een prachtige aangelegenheid om je problemen aan te pakken. Dan heb je meteen een mooie afleiding ook.
Schrijf de problemen op en geef ze een cijfer, waarbij het grootste probleem als eerste komt. Pak dat probleem aan, er is altijd een oplossing. Schakel eventueel vrienden of familie in om je te helpen met je probleem. Je bent een andere weg ingeslagen en het wordt er straks alleen maar leuker op, dat beloven we je.

Voorkom terugval

Let er op dat er momenten komen die een terugval niet in de weg zullen staan. Zodra je denkt trek te krijgen dan zoek je een andere activiteit als die waar je op dat moment mee bezig bent. Bedenkt dat deze momenten vaak maar een minuutje duren en hoe langer gestopt, des te minder van dit soort momenten.

Voorkom een terugval en vermijd feestjes waarop je matties zitten te blowen

Niet opgeven

Als je na stoppen toch weer en keer gaat blowen, geef dan de moed niet op. Ga na in welke situatie je weer ging blowen en bedenk hoe je een volgende keer anders kunt reageren. Niet gaan blowen, maar iets anders doen.

Lukt het niet…

Als je nou al vele keren zelf hebt geprobeerd om te stoppen met blowen en steeds lukt het niet,, dan kun je naar het spreekuur van een verslavingszorginstelling in jouw regio gaan. Klik hier om je bij de Jellinek aan te melden.