Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Thaise overheid in hoger beroep tegen van Laarhoven

jan 2, 2018
Foto: Justice for Johan

Slecht nieuws voor de Nederlandse staatsburger Johan van Laarhoven die door toedoen van de Nederlandse overheid tot 75 jaar celstraf is veroordeeld en daardoor in een Thaise cel zit. Het Thaise Openbaar Ministerie is namelijk in november in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van Laarhoven. De mogelijkheid om vanaf deze zomer zijn straf in Nederlandse detentie uit te zitten wordt daardoor kleiner.

Nederland en Thailand hebben een verdrag waarin staat dat een Nederlandse gedetineerde na vier jaar cel de rest van zijn straf in Nederland kan uitzitten als het vonnis definitief en onherroepelijk is. Nu De Thai’ is cassatie zijn gegaan is de straf nog niet onherroepelijk. Het is zeer opmerkelijk te noemen dat het Thaise O.M. deze weg bewandelt,  want de straf die reeds is opgelegd is de maximale straf. Ook is het vreemd dat het O.M. zo lang heeft gewacht met de cassatie.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp heeft aan de minister van Rechtsbescherming Sander Dekker gevraagd of het mogelijk is om via een diplomatieke weg de Thai te verzoeken om af te zien van cassatie. Daarnaast vraagt ze of er eventuele andere manieren worden overwogen om Van Laarhoven naar Nederland te halen zoals een uitleveringsverzoek.

De oud-minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, heeft altijd gezegd pas met de procedure te willen starten als de straf onherroepelijk was. “Hopelijk denkt de nieuwe minister daar anders over”, aldus Bergkamp.

Het OM in Nederland trok in september de dagvaarding tegen Van Laarhoven in, omdat ze uit wilde zoeken hoe reëel de kans was dat Van Laarhoven zelf aanwezig kan zijn bij de behandeling van zijn zaak. Het OM zegt in een reactie dat zij inhoudelijk zullen ingaan op het hoger beroep op de eerstvolgende zitting. Justitie verdenkt de oud-coffeeshophouder van fraude, witwassen, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.