Tilburg – Die politie hield dinsdag 29 november een 31-jarige Tilburger aan op verdenking van grootschalige witwaspraktijken. Uit onderzoek is gebleken dat hij in een tijdsbestek van anderhalf jaar meer dan zeven miljoen euro heeft witgewassen. Het onderzoek loopt en de politie sluit niet uit dat het witgewassen geldbedrag nog groter wordt.
Doorzoekingen in Tilburg
De politie doorzocht dinsdag 29 november een woning, een autobedrijf en meerdere garageboxen in Tilburg. Dat gebeurde naar aanleiding van een onderzoek van Team Financiële Opsporing. Tijdens dat onderzoek kwam aan het licht dat een 31-jarige Tilburger mogelijk digitaal geld zou witwassen voor criminelen. Een zogeheten underground banker. In de woning van de verdachte vond de politie dinsdag digitale informatie die erop wijst dat de man in het afgelopen halfjaar meer dan drie miljoen euro heeft witgewassen. In het totaal zou de verdachte meer dan zeven miljoen euro hebben witgewassen in een tijdbestek van anderhalf jaar.
Bedrag mogelijk hoger
Het onderzoek naar de onder andere gevonden digitale informatie is nog in volle gang en de politie sluit daarom ook niet uit dat er het witgewassen geldbedrag nog groter wordt. Naast de digitale informatie nam de politie ook nog negen auto’s en meerdere dure horloges in beslag. In een van de garageboxen troffen politiemensen een auto aan met daarin tientallen kilo’s hasj met een straatwaarde van ruim zeshonderdduizend euro. Er wordt onderzocht van wie de auto en de daarbij horende hasj is. De eigenaar krijgt echter de hasj niet terug, want die is vernietigd.
Ondermijning hoge prioriteit
Voor het witwassen van crimineel geld is er vaak sprake van een vermenging tussen boven- en onderwereld; ook wel ondermijning genoemd. De aanpak ervan heeft dan ook hoge prioriteit bij zowel de politie als het Openbaar Ministerie. In een onlangs verschenen rapport constateert de Financial Action Task Force (FATF) dat Nederland groot belang hecht aan de strafrechtelijke aanpak van witwassen en het afpakken van crimineel vermogen en dat dit tot steeds betere resultaten leidt.
bron: politie.nl
Ondermijning is ook een toverwoord
Hoewel het ondermijnen slechts een term is waardoor er 900 miljoen beschikbaar komt, heeft het amper resultaat. Naast de aanpak van drugscriminaliteit stromen er honderden miljoenen de kas in bij justitie. En die voorziet een hele grote club van een goed betaalde baan met dank aan de drugshandel. Dus als je als team zegt dat je aan ondermijning doet momenteel, dan kan je meedelen uit de beschikbare pot.