Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Toprot in je wietplanten

jul 13, 2021
toprot

Toprot, er is waarschijnlijk geen land op de wereld waar toprot zoveel voorkomt als in Nederland. De slechte klimatologische omstandigheden leiden al snel tot de bij amateurkwekers gewraakte toprot.

Parasiet

Toprot is een parasiet die bij veel planten voorkomt en ook de Cannabis plant ontkomt er vaak niet aan besmet te worden. Als we in oktober starten met het oogsten van de wietplanten die we heel de zomer met liefde hebben verzorgd, dan is het weer altijd al omgeslagen. Natte omstandigheden en lage temperaturen zijn ideaal voor het ontstaan van toprot. Maar hoe herken je het, wat doe je er tegen en moet de hele plant de prullenbak in?

Ontwikkeling toprot cannabis

Als je toprot wilt voorkomen dan is het belangrijk om te weten wat het is en hoe het zich ontwikkelt op je wietplanten. Toprot kent meerdere fases en in de eerste fase heb je nog een kans op herstel als je goed en snel ingrijpt. De eerste tekenen van toprot kun je herkennen doordat je toppen van binnenuit oranje/bruin of zelfs grijs/zwart kleuren. Dit begint altijd vrij klein en dus altijd binnenin je toppen. Controleer daarom je toppen dagelijks, om te voorkomen dat de toprot zich te snel verspreidt en je er niets meer tegen kunt doen. Controleer dus vooral in het hart van je toppen want daar ontstaat de eerste toprot.

Bladpunten

Een ander signaal voor een geoefend wietkweker is wanneer je in oktober ziet dat nieuwe bladpunten, die uit de toppen groeien, beginnen af te sterven. Controleer alle toppen in de nabije omgeving van de stervende bladeren zeer nauwkeurig op toprot. Kijk dus goed in de top of je tekenen van toprot ziet. Mocht je de toprot pas opmerken als deze al aan de buitenkant zit (laatste fase), dan is het vrij makkelijk te herkennen. Het zal er zo goed als dood en grijs/pluizig uitzien. In een latere fase zal het grijze snotachtig gaan worden.

net ontdekte toprot

Hoe ontstaat toprot

Temperatuur en luchtvochtigheid zijn de rode draad bij het ontstaan van toprot in je wietplant.

Schimmels gedijen het best in een vochtige omgeving, vandaar dat het niet zo gek is dat vooral tegen het najaar aan schimmels hun weg vinden in de toppen van je wietplanten. Daarnaast is het ongunstig als er weinig schommeling in temperatuur is. Ook dit zie je vooral begin oktober, wanneer het overdagen afkoelt tot net onder de 15 graden en ’s nachts niet heel veel kouder is. In combinatie met een natte grond zorgt dat voor veel verdamping en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Hoe kouder het is, des te vochtiger de lucht kan zijn. Ook is het uitblijven van wind geen beste hulp want een goede frisse wind voorkomt ook vaak problemen in je wietplant.

Beschut plekje

De oplossing voor het bovengenoemde is door je planten op een beschutte plek te laten uitrijpen zo net voor de oogst. Onder een afdakje. En vooral erg belangrijk is om in elk geval iedere ochtend, maar zeker ook na wat regen je wietplanten uit te schudden om ze zo van vocht te ontdoen.

Planten die nat blijven na een vochtige nacht hebben meer kans op toprot dan droge planten

Toprot voorkomen

Zorg voor voldoende licht, voor een redelijke temperatuur, zo weinig mogelijk vocht en een goede ventilatie. Op die manier zorg je ervoor dat je wietplanten gevrijwaard blijven van toprot. Het loont ook zeker de moeite om je wietplanten goed te snoeien en alle naar binnen groeiende bladeren te snoeien gedurende de groeifase en rond de tweede/derde week van de bloei voor het laatst. Zo zorg je dat bladeren geen andere delen van de planten raken, waar vocht zich weer zou kunnen ophopen. Dekbladeren mag je in een latere fase sowieso al verwijderen.

Toprot genezen?

En als je dan toch toprot hebt, is het dan nog te redden? Er zijn tegenwoordig middeltjes te verkrijgen waarmee je toprot kunt voorkomen en zelfs zou kunnen genezen. Gebruik je zo’n soort middel tijdens de bloeifase? Wees er dan altijd zeker van dat het een biologische oplossing is. Je wilt natuurlijk geen chemicaliën overhouden in je zorgvuldig gekweekte toppen. Dit kan nog meer verpesten dan dat je de aangetaste gebieden gewoon even wegknipt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan doe je er dus goed aan om alle toppen, die besmet zijn geraakt met toprot, zeer weg te knippen en weg te gooien. Vergeet niet om je schaar daarna te desinfecteren en raak na een besmette top geen gezonde plekken aan van je wietplanten. Een kruisbesmetting ligt altijd op de loer!