Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Tot zeven jaar voor ‘speedfamilie’

nov 28, 2023
Rechtbank

Op 27 november 2023 stonden drie mannen uit Badhoevedorp terecht voor witwassen en drugshandel via een amfetaminelab in Anna Paulowna. Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot zeven jaar tegen de familieleden. De verdachten, twee broers van 63 jaar en de 33-jarige zoon van een van hen, worden beschuldigd van betrokkenheid bij de productie en handel in amfetamine, evenals witwassen over de periode 2016-2020.

Garage en loods doorzocht

In februari 2020 voerde de politie doorzoekingen uit in een garage in Badhoevedorp en een loods in Anna Paulowna, beide op naam van de verdachten. In de loods werd een amfetaminelab aangetroffen met 510 liter amfetamineolie. In de garage bij de woning van de 33-jarige verdachte vond de politie nog eens 25 liter amfetamineolie en grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. Op beide locaties werden luxe goederen zoals Rolex-horloges, jetski’s, boten en voertuigen met verborgen ruimtes ontdekt, wat duidt op drugstransporten. Ook werden contante geldbedragen, vals geld, een geldtelmachine en wapens, waaronder een jachtgeweer, een stroomstootwapen, ploertendoders en pepperspray, in beslag genomen.

Desondanks bleef de 33-jarige verdachte contact houden met zijn criminele netwerk, zelfs na de ontdekking van het drugslab.

Bewijsvoering

Het OM baseert zijn zaak op telecomgegevens en onderschepte crypto-communicatie, waaruit blijkt dat alle drie de verdachten betrokken waren bij het runnen van het drugslab. Onderzoeksbevindingen wijzen op een buitensporig elektriciteitsgebruik op momenten dat er officieel niemand woonde. Getuigen verklaren over de aanwezigheid van verdachten rondom de loods tijdens de inrichting of het gebruik van het lab. De enorme hoeveelheden grondstoffen wijzen op grootschalige productie van synthetische drugs. Ondanks deze bevindingen hebben de verdachten geweigerd te verklaren over het drugslab en de aangetroffen amfetamine.

Drugshandel en witwassen

Volgens het OM hebben de verdachten gedurende een lange periode grote hoeveelheden harddrugs geproduceerd, puur voor eigen financieel gewin, zonder zich te bekommeren om de gezondheid van anderen. Ze zouden hebben samengewerkt met criminele netwerken, deel uitmakend van georganiseerde drugscriminaliteit. De 33-jarige verdachte onderhield ook na de ontmanteling van het drugslab contact met deze criminelen via cryptocommunicatie. Onderzoek onthulde onverklaarbaar vermogen bij deze verdachte, waaronder panden in het buitenland, dure auto’s, boten, horloges en contant geld, niet in lijn met zijn legale inkomen.

Strafeis

Tijdens de zitting stelde de officier van justitie: “Bekend is dat met de productie en handel in harddrugs zeer grote verdiensten worden behaald. Verdachten hebben zich hiermee langdurig een zeer luxe levensstijl aangemeten. Voorts hebben zij gedurende het onderzoek geen enkele openheid van zaken willen geven.” Het OM eist zes jaar gevangenisstraf tegen beide broers en zeven jaar tegen de 33-jarige man, die ook wordt verdacht van witwassen.