Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Trump gaat strijd aan tegen drugsdoden

okt 30, 2017

De Amerikaanse president Trump gaat het enorme drugsprobleem in de VS aanpakken. Hij spreekt van een ‘nationale noodtoestand’. ‘We kunnen de generatie zijn die een einde maakt aan de drugscrisis’, zei Donald Trump in een toespraak in het Witte Huis. Al waarschuwde hij dat het ‘jaren, zelfs decennia kan duren om onze samenleving van deze plaag te ontdoen’.

De Verenigde Staten kampen al jaren met gigantisch drugsprobleem. Er komen meer mensen om door een overdosis dan door vuurwapengeweld of verkeersongevallen. In de USA sterven dagelijks bijna 100 mensen aan een drugs overdosis.

‘Deze epidemie is een nationaal noodgeval’, zei Trump. Met die uitspraak wil de president de strijd tegen drugs aanzwengelen. Maar dat gaat niet meteen gepaard met extra geld. Daarover moet de regering nog onderhandelen met het parlement.

In zijn toespraak werd Trump even persoonlijk toen hij vertelde over zijn broer Fred, die zwaar verslaafd was aan alcohol. Het was de inmiddels overleden Fred die Trump op het hart drukte nooit alcohol te drinken. De president zelf is geheelonthouder.

Trump kondigde aan dat er extra douane controles komen op postpakketten die het land binnenkomen. Veel middelen worden in China geproduceerd. Dat moet de toevloed van ‘goedkope en dodelijke fentanyl’ stoppen. Fentanyl is een pijnstiller die werkt zoals morfine maar tot 100 keer sterker is. 20.145In de VS vielen vorig jaar 20.145 doden door een overdosis fentanyl.