Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Tubantia lult dom met de politie mee over wiet

okt 16, 2017

Een opmerkelijk artikel op de website van Tubantia vandaag. Kennelijk zijn ze daar in het Oosten van het land jaloers op de omzetten die de hoofdprovincie van wietland, Noord Brabant, weet te generen want er wordt bij de redactie daar even flink aan de dikke duim gezogen.

Tubantia deed ‘onderzoek’, maar dat onderzoek bleek eigenlijk niet verder te gaan dan het maken van een rekensom. Een som gemaakt met cijfers die uit de grote ‘verzin-doos’ komen van justitie. Harry uit het Broek, hoofd van de districtsrecherche van de politie in Twente zegt het, dus dan zal het wel kloppen.

De rekensom is dat er in 2016 in de provincie Twente 237 kwekerijen werden opgerold met gemiddeld 313 wietplanten. Feitelijk juist, althans dat moeten we aannemen. Maar nu: de politie gaat er vanuit dat 1 op de 10 kwekerijen wordt opgerold, dus gaan ze gemakshalve uit van 2300 actie wietkwekerijen in de provincie Twente. Niet meer dan een schatting natuurlijk, het kan ook rustig de helft zijn, of twee keer zoveel. Dan wordt het gemiddelde van 313 planten per kwekerij vermenigvuldigd met 2300 wat in totaal 719.900 planten maakt die volgens het artikel goed zijn voor 400 tot 500 miljoen euro.
We reken zelf even: bij 400 miljoen is dat 555,63 per plant en bij 500 miljoen (Tubantia spreekt immers in de kop over een half miljard) blijkt dat € 694,54 per plant.
Nu geloven we best wel dat de Tukkers een plantje kunnen kweken, maar wie met een plant onder een groeilamp 694 euro aan opbrengst weet te generen die kan dan met het geven van colleges meer verdienen. Tevens zijn wij van mening dat bij lange na niet iedere kwekerij 313 planten gemiddeld heeft, maar de kleintjes worden zelden gepakt.

En dan komt er nog bij dat ook een wietkweker inkopen moet doen, panden moet huren, koolstoffilters moet vervangen, kweekmaterialen en voeding moet kopen, transporten moet regelen, knippers moet betalen en zo kunnen we nog maar even doorgaan.

Gaan we nog verder? Jazeker. Want de genoemde schaduweconomie is zeker ten dele waar, maar de onderzoekers bij Tubantia gaan geheel aan het feit voorbij dat de coffeeshops in Nederland ook permanent bediend moeten worden. Daar pompt de overheid met haar beleid miljoenen het zwarte circuit in. Aan de voordeur is het namelijk allemaal netjes met een bonnetje en b.t.w. afdracht, maar aan de achterkant worden de kwekers zwart betaald. En het is allemaal nog legaal ook.

Dan volgt de eeuwige schatting van de wiet die geëxporteerd zou worden. 80 tot 85 procent leert het artikel. Gebaseerd op een, daar heb je hem weer, schatting. Niks onderzoek. Wij durven te stellen dat verreweg de meest in Nederland gekweekte wiet ook in Nederland wordt opgerookt. Maar dat is op basis van bevindingen en laten we daar onze vingers verder niet aan branden.

Het feit dat de proef met legale wiet helemaal niets oplost is wel zonder meer waar. Er zullen wat coffeeshophouders blij mee zijn, maar zelfs daar bestaan twijfels over. Je kunt eerder vermoeden dat de proef straks waardeloos bleek en dat de overheid dan kan zeggen ‘zie je nou wel’ om vervolgens alles onwettig te verklaren wat met deze mooie planten te maken heeft.

Dan nog een voetnoot: Tubantia, probeer in jullie artikel te vermijden om te spreken over illegale hennepteelt. Het telen van hennep is niet illegaal. Veel boeren in Twente telen hennep voor vezels of voor zaadvermeerdering t.b.v. diervoedsel. Lees maar, het is echt waar:

Laten we bij het begin beginnen. Hennep, wiet en cannabis zijn allemaal woorden voor dezelfde plantensoort: cannabis sativa.  De cannabis plant kent drie  ondersoorten: sativa, indica en ruderalis.

Cannabis is een woord dat je gebruikt als een soort verzamelnaam voor de plantensoort. Zelfs als je geen onderscheid kunt maken tussen de verschillende planten is het gebruik van het woord cannabis altijd juist.

Als we spreken over wiet, dan wordt daarmee de bloem bedoeld van de vrouwelijke cannabisplant. Deze bloemen worden ook wel toppen genoemd en eenmaal geknipt en gedroogd worden deze bloemen verkocht in de coffeeshops. Wiet bevat de werkzame stof THC, waarvan de bekendste eigenschap is dat je er high of stoned van wordt.

En dan landen we bij het meest gebruikte woord: hennep. Hennep is een woord voor een cannabisplant die gebruikt wordt voor industriële doeleinden zoals de productie van touw, jute, kleding, veevoer, isolatiemateriaal, enzovoort. Ook wordt er uit de bloemen van de hennepplant zaad gewonnen dat dient als voer voor dieren. De hennepplant bevat geen, of tenminste minder dan 0,2%, THC en mag daarom gekweekt worden ten behoeve van de bovenstaande doelen. Je mag er weer geen CBD olie uit winnen in Nederland, maar dat is een andere discussie.

De Nederlandse pers, justitie en de overheid gebruiken haar eigen definitie van het woord hennep. De Opiumwet zegt namelijk dat hennep ‘elk deel van de plant van het geslacht cannabis’ is. Maar die definitie maakt het natuurlijk ontzettend verwarrend. Je weet niet meer goed wat mensen bedoelen als ze over hennep spreken. Om de verwarring nog een beetje te beperken gebruiken ze in het geval van legale hennepteelt de term vezelhennep.

Dus heren en dames van de pers: als er in een straat op een zolderkamer THC houdende planten zijn aangetroffen door de politie, schrijf dan dat er een wietkwekerij is opgerold en niet een hennepkwekerij. Afgesproken? Bedankt!