Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Twijfels aan infiltratie criminelen Brabant

okt 17, 2017

Nu de gemeenteraad verkiezingen aanstaande zijn begin volgend jaar, lijkt de overheid een campagne te starten tegen de infiltratie van criminelen in de lokale partijen in de provincie Brabant. Maar infiltreren criminelen wel in de politiek om zodoende een vinger in de pap te krijgen?

Wij denken dat dit, op een zeer uitzonderlijk geval, absoluut niet aan de orde is. Criminelen lossen hun zaken anders op. Die bedreigen, die doen aan omkoping en doen hun zaakjes zo onopvallend mogelijk.
Op bestuurlijk niveau opereren vergt zeer veel tijd en er moet ook veel dossierkennis worden opgedaan van zaken die voor criminelen geheel niet van belang zijn. En als er ooit uitkomt dat het om een infiltrant zou gaan, dan zijn de relaties van deze persoon zeer eenvoudig na te gaan en dat maakt het risico veel te hoog.

De oproep om toekomstige partijleden en bestuurders extra goed te screenen komt voor uit een terechte angst van de overheid en dat is de grote verleiding. Bestaande bestuurders zijn risico gevallen als het gaat om omkoping. Daar schuilt het grote gevaar. Dan zit er een gewone bestuurder op een plek waar de criminelen graag inzicht hebben of druk uit kunnen oefenen. Eenmaal gezwicht voor omkoping is er meestal geen weg meer terug. En als de bestuurder onverhoopt tegen de lamp loopt dan blijven de criminelen met een beetje geluk geheel gevrijwaard.