Urker gestraft voor wietkwekerijen

De politierechter in Lelystad heeft een 33-jarige Urker veroordeeld tot een boete van 75 euro en twee weken cel voorwaardelijk. De man uit Urk had samen met zijn vrouw een paar wietkwekerijen in huis en daarvoor jatten ze ook stroom van Liander. De man wordt er ook van verdacht meer dan 500 kilo coke te hebben opgevist bij Breskens vorig jaar oktober.

Eén oogst

De rechter gaat er vanuit dat er één keer is geoogst in de Urker gezinswoning. Daarmee zou meer dan 8.000 euro zijn verdiend en dat moet worden terugbetaald. De hennepkwekerijen werden gevonden toen de politie een huiszoeking deed bij de Urker, nadat hij in Zeeland was opgepakt met twee mannen uit Kampen en Zwolle. De drie zaten op een speedboot in de haven van Breskens. Op deze boot vond de politie in een verborgen ruimte bijna 500 kilo cocaïne. Op het strand van het nabijgelegen Zoutelande werd nog eens 50 kilo gevonden, volgens de politie van dezelfde partij. De drugs zijn vermoedelijk van een vrachtschip in de Westerschelde gegooid en daarna opgevist.

Cocaïne

De zaak over de cocaïne is momenteel nog in onderzoek. De Urker zit daar inmiddels al zo’n negen maanden voor vast. Maar de wietzaak werd dinsdag alvast afgedaan. De man vertelde de politierechter dat de kwekerijen in zijn huis al lang niet meer in gebruik waren. Hij had de boel alleen nog niet opgeruimd. De stroom werd volgens hem niet gestolen, maar de meter was ‘verzwaard’, zodat er genoeg elektriciteit beschikbaar was voor de lampen waaronder de planten moesten groeien. “Daar is uiteindelijk gewoon voor betaald aan Liander.”

Er werden bij de inval wietresten gevonden, maar volgens de verdachte was de hoeveelheid te verwaarlozen. “De officier van justitie zegt dat het meer dan 30 gram was, maar het is nooit officieel gewogen. Dus dat kan ze niet hard maken”, zo liet de man weten tijdens de behandeling van de zaak bij de rechter.

Officier

De officier van justitie acht het wel bewezen dat de Urkers meer dan 30 gram aan hennepresten in huis hadden en ook stroom pikten van Liander. Daarvoor eiste ze tegen de vrouw zestig uur taakstraf en tegen de man 2.000 euro boete en twee weken cel voorwaardelijk. Daarnaast wilde ze de illegale verdiensten terugzien. Dat er ooit wiet werd geteeld in het huis van het Urker stel, dat drie kinderen heeft, ontkende de man des huizes overigens niet. Samen met zijn vrouw begon hij in 2011 een viswinkel, die niet goed liep. Daardoor kwamen ze in de financiële problemen waarvoor naar een oplossing werd gezocht.

Oplossing

Die oplossing voor de schulden zouden de wietkwekerijen moeten zijn, maar dat plan mislukte omdat de Urker niet alleen geen viswinkel kon runnen, maar ook nog eens geen groene vingers had. De cokevangst was een nieuwe poging om uit de geldnood te komen. “Dat is gelukt. Maar om die reden kan ik in die zaak niks verklaren. Voor wat hoort wat, zeg maar.”

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *