Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Vastgoedman riskeert celstraf voor witwassen

dec 12, 2023
Witwassende Turk

Een 49-jarige man uit Eindhoven riskeert een celstraf van vier jaar voor grootschalig witwassen van crimineel verkregen geld. De man zou zich jarenlang hebben beziggehouden met het witwassen van vele miljoenen euro’s.

Witwassen en valsheid in geschrifte

De zaak tegen de man kwam in 2015 aan het rollen nadat er informatie binnenkwam dat hij zich naast het witwassen van het geld ook schuldig had gemaakt aan vastheid in geschrifte bij de aankoop van een pand in Eindhoven. In een jarenlang onderzoek dat volgde, kreeg het Openbaar Ministerie (OM) goed zicht op de handel en wandel van de man.

Geld naar Turkije gesluisd

Uit onderzoek bleek dat de man over veel meer geld beschikte dan hij legaal kon hebben. Hij zou grote sommen contant geld hebben uitgegeven en naar zijn geboorteland Turkije hebben gebracht, waar het op diverse bankrekeningen werd gestort. Vervolgens zou het geld deels weer terug naar Nederland zijn gekomen, onder meer op rekeningen van de man. Een ander deel van het geld werd vervolgens geïnvesteerd in vastgoed.

Zeventig panden

In het onderzoek legde justitie beslag op zo’n zeventig panden van de verdachte. Het onderzoek leidde op 23 februari 2016 tot een actiedag. Tijdens die actie werden op zeker tien adressen doorzoekingen verricht en administratie in beslag genomen.

Het OM wil het illegaal verkregen vermogen van de man afnemen. Het gaat om vele miljoenen euro’s. Een afzonderlijke ontnemingsvordering zal vermoedelijk volgend jaar voor de rechter komen.

  • Zeer ernstige zaak

De officier van justitie noemde de zaak ernstig. “Het gaat hier om langdurig en grootschalig witwassen van vele miljoenen euro’s”, zei hij tijdens de zitting. “De verdachte heeft een deel van het witgewassen geld in onroerend goed gestopt en zich zo een positie in de bovenwereld proberen te verwerven. Een ernstige vorm van ondermijnende criminaliteit.”

De rechtbank doet op 12 januari 2024 uitspraak.