Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Verdachte grote drugszaak opgepakt

aug 10, 2023
Crypto gekraat

Onder de radar opereren was jarenlang zijn specialiteit, maar door een slimme zet van politie en justitie kwamen gekraakte chatberichten uiteindelijk als een boemerang terug voor een 51-jarige man. Deze heer, die oorspronkelijk uit Velsen komt maar geen vaste stek had, kreeg op 18 juli onverwachts bezoek van het rechtssysteem. De aanklacht: een hele reeks aan drugsgerelateerde zaken.

Gekraakte chatberichten

De hele situatie werd in gang gezet toen de politie deze verdachte wist te ontmaskeren als gebruiker van de chatapplicatie SKY-ECC. Dit blijkt nu een chatachtbaan te zijn waarvan criminelen ten onrechte dachten dat het geen lastige rit zou worden. Vanuit zijn conversaties in deze app werd al snel duidelijk dat zijn dagen gevuld waren met de verkoop van verdovende middelen.

Gips en meesterlijke kunst

Dit verhaal nam een draai richting een heuse misdaadfilm, met een inval op 18 juli in de verschillende stulpjes, opslagruimtes en bedrijfspanden van de man, verspreid over Badhoevedorp, Eemnes en Noordwijk. Hier stuitte de wetshandhavers op een (vermeende) cocaïne-wasstraat in de maak en een ongekend gedetailleerde drugsboekhouding. Dit laatste hield zich bezig met de dagelijkse transacties in roesverwekkende middelen, waaronder cocaïne, LSD, GHB, MDMA en Ketamine. Alsof dat nog niet genoeg was, kwamen ze ook nog eens zes vuurwapens tegen – een bonusprijs voor de verdachte wegens ongeoorloofd wapenbezit.

Cocaïne uit schilderijen

Wat deze film waardig maakt, is dat de man in het vizier is gekomen voor het ‘witten’ van 1600 kilo cocaïne uit gips*. Alsof dat nog niet creatief genoeg was, blijkt dat ze ook cocaïne uit verf op schilderijen hebben gepulkt. Alsof hij niet al genoeg aan zijn hoofd had, wordt hij er nu van beschuldigd dat hij een vergeefse poging heeft gedaan om cocaïne uit Colombia te importeren, en dan alsof dat niet genoeg was, ook nog eens de handen heeft uitgestoken voor nog een lading cocaïne.

Schoon strafblad

Onbeschreven blad Wat deze zaak des te opvallender maakte, was dat de betrokken man nog nooit in de klauwen van politie of justitie was beland. Hij was als een ongelezen boek, zonder geschiedenis. Sterker nog, hij was niet eens in Nederland geregistreerd. Nu, dankzij een schat aan informatie ontfutseld uit gekraakte berichten, kunnen wetshandhavers hun microscoop richten op individuen die al die jaren incognito als de wietwapperaars hebben rondgedarteld. En zo begon het allemaal met een chat.

Voorlopig verblijft de man in de gevangenis. Binnenkort mag hij een voorstelling geven voor de rechter.

Cocaine wordt vaak het land binnengesmokkeld door het te verstoppen in ogenschijnlijk onschuldige producten. Denk aan kleding of in dit geval zelfs in gips en op schilderijen. Om het vervolgens uit deze schuilplaatsen te trekken en te verkopen, ondergaat het een heus proces in de zogenaamde cocaïne-wasstraat. De onzichtbare cocaïne, oftewel ‘cocaïnebase’, wordt met een reeks chemicaliën uit de producten gewassen.