Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Verdachten drugslab Wezep voor het hekje

nov 21, 2023
Laboratorium

Op de avond van 21 mei van dit jaar werd de brandweer gealarmeerd voor een mogelijke brand aan de Stationsweg in Wezep. Een oplettende buurtbewoner had rook waargenomen uit het ventilatiekanaal. Hoewel er geen sprake bleek te zijn van brand, trof de brandweer een actief drugslab aan in het pand. Twee verdachten werden ter plaatse onmiddellijk gearresteerd, terwijl een derde verdachte op de vlucht sloeg maar later werd gevonden. Het Openbaar Ministerie (OM) acht de betrokkenheid van alle drie de verdachten bewezen.

Geldboetes

De 35-jarige verdachte uit Rotterdam hoorde een gevangenisstraf van 30 maanden tegen zich eisen, evenals een geldboete van vijfduizend euro. De andere twee verdachten, een 38-jarige uit Den Haag en een 33-jarige met een onbekende woonplaats, kregen een eis van 24 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk. Naast de gevangenisstraf werd een geldboete van vijfentwintighonderd euro tegen hen geëist, dit gebeurde vanmorgen in de rechtbank in Zutphen.

Levensgevaarlijk

Volgens de officier van justitie produceerden deze verdachten harddrugs puur voor financieel gewin, met ernstige gevolgen voor anderen. Hierbij verwees de officier naar een verdubbeling van het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen tussen 2014 en 2020. Ze benadrukte ook het levensgevaar van drugslabs zelf, waarbij ketels door daken vliegen en daders comateus in ziekenhuizen belanden of dood worden gevonden. Het drugslab in Wezep bevond zich bovendien in de nabijheid van woonhuizen, wat een enorm gevaar opleverde voor onschuldige omwonenden.

Chineesje gehaald

In het leegstaande restaurant, duidelijk ingericht als drugslab met ketels, centrifuges, kuipen en jerrycans, werd metamfetamine verwerkt. Naast het reeds geproduceerde eindproduct waren er voldoende grondstoffen en chemicaliën aanwezig om een nieuw productieproces te starten. Twee verdachten beriepen zich aanvankelijk op hun zwijgrecht, terwijl de derde, de 38-jarige huurder van het pand, beweerde aanwezig te zijn om de bovenverdieping leeg te maken. Forensisch onderzoek naar DNA-sporen en informatie uit telefoons leverde echter voldoende wettig en overtuigend bewijs op om alle drie de verdachten aan het drugslab te koppelen. Opmerkelijk genoeg deden ingepakte bakjes afhaalgerechten vermoeden dat de verdachten van plan waren Chinees te gaan eten te midden van het drugslab toen de brandweer hen stoorde.

Strafmaat

Hoewel de officier van justitie spreekt van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachten, beschouwt zij de 35-jarige Rotterdammer als de coördinator. Hij blijkt al meerdere keren in aanraking te zijn geweest met justitie voor vergelijkbare zaken en wordt ook vervolgd voor een groot drugslab in Midden-Nederland. Hij was onder voorwaarden op vrije voeten. De andere twee verdachten hebben geen relevant strafblad, een factor die de officier van justitie meeneemt bij het bepalen van de strafmaat. Ook de proceshouding van een verdachte tijdens het onderzoek kan een rol spelen, evenals uitspraken van de rechtbank in vergelijkbare zaken, waarbij overigens forse straffen werden opgelegd.