Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Verkoop Iboga en Ashwagandha gestaakt

mrt 6, 2024
Ashwagandha en Ibiga verkoop gestaakt door Wapwinkel

Bij voedingssupplementen en natuurlijke gezondheidsproducten is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de laatste wetenschappelijke inzichten en adviezen van gezondheidsautoriteiten. Bij Wapwinkel nemen we deze verantwoordelijkheid zeer serieus. Daarom willen we onze klanten en de bredere gemeenschap informeren over recente ontwikkelingen met betrekking tot het gebruik van bepaalde kruiden in voedingssupplementen en thee.

RIVM waarschuwt

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op 5 maart 2024 een belangrijke waarschuwing uitgegeven betreffende het gebruik van producten met de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga, en Ashwagandha (Withania somnifera). Het RIVM adviseert om deze producten niet te gebruiken vanwege mogelijke schadelijke gezondheidseffecten, met name tijdens de zwangerschap.

Gezondheidsrisico

De voedingssupplementen en theeën met deze kruiden kunnen, volgens het RIVM, ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bij Ashwagandha zijn er meldingen van vergiftigingen, voornamelijk betreffende leverbeschadigingen. Huperzia serrata kan leiden tot klachten als spierverzwakking en buikkrampen, terwijl Tabernanthe iboga potentieel het hartritme kan verstoren, met in sommige gevallen dodelijke afloop.

Verkoop gestaakt

Gezien deze zorgen en de ernst van de mogelijke effecten, heeft Wapwinkel besloten om het advies van het RIVM ter harte te nemen en te stoppen met de verkoop van alle producten die één van deze kruiden bevatten. Dit besluit geldt ook voor producten waarin deze kruiden slechts één van de ingrediënten zijn. Onze prioriteit is de veiligheid en het welzijn van onze klanten, en wij geloven dat deze stap noodzakelijk is om hun gezondheid te beschermen.

We begrijpen dat dit nieuws teleurstellend kan zijn voor klanten die deze producten gebruiken en vertrouwen op hun voordelen. Echter, bij Wapwinkel zijn we toegewijd aan het bieden van veilige, betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde alternatieven. We nodigen onze klanten uit om onze andere producten te verkennen die kunnen helpen bij het ondersteunen van hun welzijn en gezondheid. Onderaan dit artikel kan je meer lezen over alternatieven.

Let op je gezondheid

We willen onze klanten ook aanmoedigen om altijd professioneel medisch advies in te winnen voordat ze nieuwe supplementen aan hun dieet toevoegen, vooral als ze zwanger zijn of onderliggende gezondheidsproblemen hebben. De veiligheid van supplementen en de impact ervan op de gezondheid moeten niet lichtvaardig worden genomen.

Wapwinkel is vastbesloten om te blijven leren, evolueren en onze productselectie aan te passen aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten en regelgeving. We waarderen het vertrouwen dat je in ons stelt en we zijn hier om je te ondersteunen bij het maken van geïnformeerde keuzes over je gezondheid en welzijn.

Voor meer informatie over deze beslissing of voor vragen over alternatieve producten, kan je contact met ons opnemen. We staan klaar om je te helpen met elke vraag of zorg die je hebt. Samen kunnen we werken aan een gezondere toekomst.

Meer informatie op de pagina van het RIVM.
Onderzoeksrapporten:

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2024-0030.pdf

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2024-0029.pdf

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2024-0028.pdf

Alternatieven voor Ashwagandha

Een alternatief voor Ashwagandha (Withania somnifera), dat vergelijkbare gezondheidsvoordelen kan bieden zonder de mogelijke risico’s die het RIVM heeft aangegeven, omvat verschillende kruiden en supplementen. De keuze van een alternatief hangt af van de specifieke gezondheidsdoelen die u nastreeft met Ashwagandha, zoals stressvermindering, verbetering van de slaapkwaliteit, versterking van het immuunsysteem of verhoging van de energieniveaus. Hier zijn enkele algemene suggesties:

  1. Rhodiola Rosea: Dit kruid staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen, vergelijkbaar met Ashwagandha. Rhodiola kan helpen bij het verminderen van stress en vermoeidheid, het verbeteren van de mentale prestaties, en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem.
  2. Heilige Basilicum (Tulsi): Heilige basilicum heeft anti-oxidatieve, anti-stress, en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan een nuttig alternatief zijn voor Ashwagandha voor het beheren van stress en het bevorderen van algemene welzijn.
  3. Maca-wortel: Maca is een Peruaans kruid dat energie kan verhogen, de stemming kan verbeteren, en helpen bij het balanceren van hormonen. Het is vooral bekend om zijn potentieel om de seksuele gezondheid en vruchtbaarheid te ondersteunen.
  4. Siberische Ginseng (Eleutherococcus senticosus): Net als Ashwagandha, is Siberische ginseng een adaptogeen dat kan helpen bij het verhogen van de weerstand tegen stress, het verbeteren van de energieniveaus en het ondersteunen van het immuunsysteem.
  5. Passiebloem: Voor degenen die Ashwagandha nemen voor zijn kalmerende en slaapbevorderende effecten, kan passiebloem een effectief alternatief zijn. Het wordt vaak gebruikt voor het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit.
  6. L-Theanine: Dit aminozuur, gevonden in groene thee, kan helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de focus zonder slaperigheid te veroorzaken. Het is een goed alternatief voor het verbeteren van mentaal welzijn.

Bij het overwegen van alternatieven is het belangrijk om rekening te houden met jouw individuele gezondheidssituatie en doelstellingen. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat je nieuwe supplementen toevoegt aan je regime, vooral als je reeds bestaande gezondheidsproblemen hebt, zwanger bent of medicijnen gebruikt.

Alternatieven voor Iboga

Voor mensen die zoeken naar alternatieven voor Tabernanthe iboga, een kruid dat vanwege zijn potentieel ernstige gezondheidsrisico’s en effecten op het hartritme onderwerp van waarschuwingen is, zijn er andere opties die vergelijkbare voordelen kunnen bieden zonder de bijbehorende risico’s. Het is belangrijk op te merken dat Iboga voornamelijk wordt gebruikt voor spirituele ontwaking en als een verslavingshulpmiddel, wat het vinden van een direct vergelijkbaar alternatief uitdagend maakt. Echter, voor aspecten zoals mentaal welzijn, verslavingsherstel en spirituele exploratie, overweeg de volgende alternatieven:

  1. Meditatie en mindfulness: Deze praktijken kunnen diepe niveaus van zelfreflectie en bewustzijn bevorderen, vergelijkbaar met de spirituele ontdekkingen die sommigen zoeken in Iboga. Ze zijn veilig en effectief in het verminderen van stress en het verbeteren van het mentale welzijn.
  2. Ayahuasca: Hoewel ook met voorzichtigheid te benaderen, wordt Ayahuasca in sommige traditionele en therapeutische contexten gebruikt voor vergelijkbare doeleinden als Iboga, inclusief spirituele groei en verslavingsherstel. Het is essentieel om dit in een veilige, gecontroleerde omgeving te doen onder begeleiding van ervaren beoefenaars.
  3. Psychotherapie: Vooral cognitieve gedragstherapie (CGT) en andere vormen van gesprekstherapie kunnen effectief zijn in het aanpakken van de onderliggende problemen die bijdragen aan verslaving en psychische gezondheidsproblemen.
  4. Acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM): Deze benaderingen kunnen helpen bij het beheersen van ontwenningsverschijnselen en het bevorderen van algemeen welzijn zonder de ernstige risico’s verbonden aan het gebruik van Iboga.
  5. Kratom (Mitragyna speciosa): Hoewel Kratom zelf controversieel is en zorgvuldig moet worden benaderd vanwege mogelijke afhankelijkheid en juridische kwesties in sommige landen, gebruiken sommige mensen het als een middel om te helpen bij de behandeling van opiaatafhankelijkheid. Het is belangrijk om de wettelijke status en de mogelijke gezondheidsrisico’s van Kratom in uw regio te controleren voordat u het gebruikt.
  6. Sint-janskruid (Hypericum perforatum): Voor degenen die op zoek zijn naar natuurlijke remedies om hun stemming te verbeteren en potentiële ondersteuning te bieden in de strijd tegen verslaving, kan Sint-janskruid een optie zijn. Let echter op mogelijke interacties met andere medicijnen.

Mocht het RIVM het advies aanpassen of wijzigen, dan zullen wij jullie hier uiteraard weer over gaan informeren via dit blog. Alweer een goede reden om ons op de voet te volgen dus.