Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Vijf wietplanten en de wet

apr 26, 2021
Vijf wietplanten

Alsmaar weer lezen we op Facebook een groot misverstand over de legaliteit van maximaal vijf wietplanten. Velen zijn er van overtuigd zijn dat ze vijf wietplanten mogen hebben omdat er een gedoogbeleid van kracht is in ons land. Maar het mag niet, we leggen uit hoe het zit.

Produceren

Naar de letter van de Opiumwet is het in Nederland wettelijk niet toegestaan om softdrugs te produceren of te verhandelen. Er bestaan echter landelijke richtlijnen (uitgevaardigd door het College van Procureurs-generaal) over de wijze waarop de wet dient te worden nageleefd.
Plaatselijke Officieren van Justitie kunnen van deze richtlijnen afwijken, maar meestal worden zij gevolgd. De landelijke richtlijnen stellen dat als coffeeshops zich aan bepaalde regels houden, tegen verkoop van hasj of wiet in de coffeeshops niet hoeft te worden opgetreden door politie of justitie. Daarmee is de verkoop vrij. Dit niet optreden door politie en justitie heet ook wel het gedoogbeleid.

Hasj en wiet

De Nederlandse wet maakt een onderscheid tussen drugs met een groot risico (harddrugs) en de hennepproducten hasj en wiet (softdrugs). De wet maakt ook nog onderscheid tussen bezit en teelt voor eigen gebruik (tot 5 gram en minder dan 5 planten) en bezit en teelt voor de handel.

Actieve opsporing

Handel en bedrijfsmatige teelt worden door de politie actief opgespoord en bestraft. Bezit en teelt voor eigen gebruik heeft meestal geen gevolgen. Er wordt geen boete opgelegd, maar wel kunnen de hasj en wiet(planten) in beslag genomen worden. Als de eigenaar van de plant afstand doet van de planten dan kan hij of zij zich ontslaan van rechtsvervolging. De agenten in je achtertuin zullen je dus voor het blok zetten: 1. je doet afstand en je hoeft niet voor te komen of 2. je doet geen vrijwillig afstand en de rechter zal de strafmaat bepalen. In beide gevallen gaan je gekweekte planten door de hakselaar.

Vijf of minder planten? Doe afstand en je wordt niet vervolgd

Professioneel kweken

Indien er sprake is van professionele teelt, ook bij vijf planten of minder dan zal er meestal wel een vervolging plaatsvinden. Er is al sprake van professionele teelt als je planten automatisch water krijgen, al is daar nog wel ruimte voor discussie want een politieagent zal het al snel als ‘professioneel’ in zijn proces verbaal tikken.

Toch wietplanten?

Realiseer je als je toch willens en wetens de wet gaat overtreden dat je dan toch maximaal vijf wietplanten neerzet. En wietplanten gaan flink ruiken, zeker als ze in de laatste fase zijn. Zorg er dus voor dat de planten en de lucht die er vanaf komt geen overlast brengen bij omwonenden. Wanneer er klachten komen, dan heeft de politie namelijk altijd wel een half uurtje over om ‘onderzoek’ in te stellen. En als ze je planten vinden dan heb je mooi de hele zomer lang voor niets je best gedaan door ze tot in de puntjes te verzorgen.