Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wiet kweken voor beginners

apr 26, 2021

Wiet kweken lijkt wel een hobby van elke Nederlander. Wij hebben gewoon met zijn allen groen vingers. En bij jou kriebelt het ook, dus kom je uit op deze pagina. Nou, je kunt stoppen met zoeken want wij leggen je precies van A tot Z uit hoe je wietplanten moet kweken.

Eenvoudig

Als je je goed aan een aantal vaste regels houdt, niet te veel experimenteer en alle stappen volgt dan is wiet kweken eenvoudig. Het wordt pas lastiger als je aan de slag gaat met bijzonder soorten, of als je je niet aan de regels houdt. Te veel of te weinig licht en of voeding, beetjes in je wietplanten of ze staan te veel op de wind of in de kou. Maar als alles klopt dan is het kweken van wietplanten kinderlijk eenvoudig.

Stap voor stap

De onderstaande stappen zijn bedoeld als rode draad voor jou als beginnend wietkweker. Lees ook even het stukje over hoe de wetgever over jouw wiet kweek praktijken denkt. Verder komt aan bod:

  • de wet en wiet
  • in welke periode van het jaar
  • de groeiperiode
  • de bloeiperiode
  • de eindfase
  • het knippen

De wet

Het is in Nederland niet toegestaan om wiet te kweken. Ook niet vijf planten of minder. Als ze je pakken dan krijg je bij vijf planten of minder de mogelijkheid om er afstand van te doen zodat er geen strafvervolging zal plaatsvinden. Doe je geen afstand van je wietplanten of heb je er meer dan vijf, dan moet je sowieso op strafvervolging rekenen.

De tijd

Je kunt het zelf wel bedenken, maar voor de zekerheid: de herfst en winter zijn geen geschikte periodes voor om te starten met het kweken van wiet. Een wietplant heeft namelijk behoefte aan warmte, zo veel mogelijk zonlicht en lange dagen. In de winterperiode kun je dus onmogelijk kweken. Het zogenoemde kweekseizoen voor wietplanten vindt plaats tussen april en oktober. In deze maanden kun je buiten wiet kweken. Je kunt zelf al ietsje eerder beginnen als je wietzaadjes ontkiemt want dat kan alvast een maandje eerder binnen. Begin nooit later dan de tweede week van mei want anders zijn je planten niet klaar als de herfst toeslaat.

De plek

Bezint eer ge begint. Kies een goede plek voor je wietplanten buiten. Er zijn nogal wat aspecten waarmee je rekening dient te houden:

  • niet te veel op de wind
  • niet in de schaduw
  • niet zodat buren overlast hebben
  • niet in het zicht

Blijf uit de buurt van de buren als je wietplanten in je tuin zet

De soort

Als je je topjes straks zelf gaat roken dan weet je natuurlijk al lang welke soort je gaat kiezen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wat verschillende soorten te planten. Er zijn bovendien makkelijke ontkiemers, makkelijke groeiers en soorten die zich, eenmaal geoogst en geknipt makkelijker laten verkopen. Op de beeste websites die wietzaden verkopen staat allerlei info over de grootte van de plant, wat voor soort (indica/sativa), hoeveel CBD en THC en maar van dat soort zaken. Aan keuze geen gebrek!

wietzaadjes
wietzaadjes, keuze genoeg!

De materialen

Voor het kweken van wietplanten heb je in ieder geval potten en potgrond nodig. Wellicht heb je deze benodigdheden al in huis, maar de kans is groot dat je het nog moet kopen. Absoluut geen dure investering, alleen wel even iets wat je moet regelen. Ieder tuincentrum voorziet perfect in jouw behoefte. Laat je planten altijd eerst even voorgroeien op pot. Dat scheelt je een hoop ellende en bovendien weer je op die manier makkelijker vijanden zoals slakken dan wanneer je ze meteen in de vaste grond zet. Zorg er overigens wel voor dat de grond waarin ze uiteindelijk komen te staan ook rijkelijk is voorzien van de broodnodige grondstoffen en voeding.

De ontkieming

Boeken vol worden er geschreven over de ontkieming van wietzaden. De ene zegt op natte watjes, de volgende in een glas water en weer iemand zegt dat je het op vochtig keukenpapier moet doen. Wij mengen ons niet in die discussie, maar adviseren je om de stappen goed op te volgen:

Methode 1: ontkiemen op water

Wietzaden ontkiemen op water. Dat doen ze het beste als jij er voor zorgt dat alleen een constante temperatuur heeft die niet verder afwijkt dan tussen de 22 en 25 graden Celsius.
Je vult een bekertje of kopje of een glas met lauw water. Je plaatst dit in de vensterbank, maar je let wel goed op de apparatuur want ook in de vensterbank kan het met een voorjaarszonnetje al snel veel te warm worden.
En het wonder van ontkiemen van je wietzaadjes zal binnen 2 tot 4 dagen plaatsvinden. Er zijn uitzonderlijke soorten die er één of twee dagen langer over doen. Maar als er na 6 dagen nog niets is gebeurd dan kan je het opgeven met deze zaden want dan ontkiemen ze ook niet meer.
Als de zaden zijn ontkiemd en je ziet het witte worteltje verschijnen, dan kunnen ze al in de grond.
Stop de ontkiemde zaden met het witte worteltje naar beneden in de aarde. Doe dat niet te diep, bij voorkeur laat je het zaadje boven de aarde uitsteken.

Gebruik altijd een doorzichtig bekertje of glas. Dan hebben de wietzaadjes meer licht en zie jij goed wat er gebeurt.

Naambordjes

Het klinkt misschien simpel, maar als je meerdere soorten ontkiemt, dan is de kans groot dat je na twee maanden niet meer weet welke soort in welke pot staat. Schrijf daarom vooraf al naambordjes (te koop bij ieder tuincentrum) zodat je ook in een later stadium weet welke soort er voor je staat.

Plaats altijd een naambordje bij je plant zodat je weet wat voor soort het is

Methode 2: ontkiemen op een vochtige ondergrond

Een goede methode waarbij het echter wel belangrijk is om te zorgen dat de ondergrond goed vochtig blijft. Dat doe je zo: gebruik een materiaal dat vocht vasthoudt, bijvoorbeeld watten of keuken- of toiletpapier.
Koop een appelflap bij de supermarkt die verpakt zit in een plastic doorzichtige doos die hersluitbaar is. In het deksel prik je een paar gaatjes.
Onderin de doos leg je nu de ondergrond die is doordrenkt met lauw water. Nu plaats je de zaden op de doordrenkte ondergrond en sluit je het deksel. Ook hier is de constante temperatuur belangrijk. Tussen de 22 en 25 graden, altijd. Al zwetend zullen je zaden binnen 2 tot 4 dagen ontkiemen.

Zorg ervoor dat de ondergrond permanent kletsnat is. Wietzaden ontkiemen het best bij veel vocht.

Methode 3: ontkiemen in de aarde

Wietzaden ontkiemen in de natuur ook in de aarde, dus dan doen ze dat bij jou ook. Onthou echter dat een volwassen wietplant wel 5000 zaden kan produceren waarvan het overgrote deel nooit een plant zal worden omdat ze niet ontkiemen in de natuur. Omstandigheden zoals luchtvochtigheid, licht en temperatuur spelen daarin een belangrijke rol.


Stop het wietzaadje in de grond, maar doe dat niet dieper dan 1 centimeter. Dek het gaatje af met een heel klein beetje aarde en druk dit licht aan. Zorg dat je aarde luchtig en los is, vast aangedrukte aarde is moeilijk doordringbaar door de wortels. Houd de aarde vanaf deze tijd constant vochtig. Het zaadje zal onder de grond ontkiemen en zijn plantje de grond uit drukken. Na 4 – 10 dagen moet er een klein plantje verschijnen.

Dek je potje met aarde af met. versfolie, dan gaat de boel lekker zweten

Samengevat

  • hoge vochtigheid (gebruik vershoudfolie)
  • temperatuur van 22 – 25 graden Celsius
  • kletsnatte ondergrond

De start

Nu je wiet ontkiemd is kan je eindelijk aan de slag met het kweken en verzorgen van je wietplanten. Vul de gekochte potten met goede kwaliteit potgrond en plaats per pot 1 ontkiemd wietzaadje in de grond. Dit doe je door je wijsvinger een centimeter of twee in de aarde te stoppen, waarna je het zaadje met de wortel naar beneden voorzichtig in het ontstane gaatje plaatst. Maak het gaatje vervolgens dicht en wacht af tot het plantje boven de grond uitkomt. Raak niet in paniek als je de eerste dagen nog niets ziet. Het kan soms wel een paar dagen duren voor het wonder zich gaat geschieden. Onder goede omstandigheden barst het zaadomhulsel, of de bolster, open en komt er een spilwortel tevoorschijn, die zich onmiddellijk een weg naar beneden baant op zoek naar water. Het duurt niet lang voordat je een spruit uit de grond ziet komen dat haar eerste babyblaadjes (zaadlobben) uitspreidt. Daarna zie je het eerste paar echte blaadjes ontstaan.

Een prachtig moment is het altijd als na de ontkieming de eerste babyblaadjes verschijnen

De verzorging

Nu je jonge plantjes in de groeifase zitten, begint het eigenlijke proces van wiet kweken pas. Moeder natuur doet het halve werk voor jou, maar de taak om die andere helft succesvol te volbrengen is wel een taak die je serieus moet nemen. Als een waakhond zorg je dagelijks voor de perfecte voeding, hou je slakken en ander ongedierte uit de weg en let je erop dat je je wietplanten goed beschermt als er heel slecht weer aankomt.

Het blad

Let altijd op je bladeren. Die communiceren namelijk met je over de status van je wietplant. Het verschil tussen ervaren en beginnende telers, is dat de eerste groep wietplanten kan ‘lezen’. Bladeren geven sterke signalen af aan de kweker en vertellen hoe de plant zich voelt en hoe gezond ze is. Om groeiproblemen snel aan te pakken, is het belangrijk te weten waar je op moet letten.

Geel blad

Als je bladeren geel verkleuren, dan wijst dat er meestal op dat er iets mis is met je wietplant. Dit kan diverse oorzaken hebben, variërend van ziekten en plagen tot problemen met voedingsstoffen. Houd er echter rekening mee dat gele bladeren in de laatste weken van de bloei normaal zijn. Alleen in dat stadium hoef je je er geen zorgen over te maken. Een wietplant is een eenjarige plant dus aan het einde van het seizoen gaat hij uiteindelijk dood.

Wietblad
mooi verzorgde wietplanten

Krullend blad

Het is een vreemd gezicht, opgekrulde wietblaadjes. De bladeren van je wiet kunnen door diverse redenen omkrullen. Ze kunnen met opgerolde randjes naar boven of naar beneden krullen of juist onregelmatig omkrullen en verkruimelen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van krullende bladeren:

  • hittestress (plaats ze wat meer in de schaduw)
  • overbemesting (geef je planten niet teveel voeding)
  • overbewatering (verzuip je planten niet)

Droog blad

In sommige gevallen kunnen krullende bladeren droog en knisperend worden als ze niet worden behandeld. Dit is een teken dat je onmiddellijk moet ingrijpen. Meestal is droog blad het gevolg van langdurig te weinig water krijgen of van zeer hoge temperaturen waardoor de blaadjes verbranden.

Slap blad

Verwelkende of slappe bladeren kunnen, net als verkleurde en gevlekte blaadjes, diverse oorzaken hebben. Hieronder de meest voorkomende problemen:

  • te weinig water
  • verwelkingsziekte
  • ongedierte

Verkleurd blad

Wietbladeren hebben meestal een groene tint, variërend van limoengroen tot diepere donkergroene tinten. Soms kunnen ze echter ook een andere kleur krijgen, afhankelijk van de soort en omgevingsfactoren. Meestal hoef je je daarover geen zorgen te maken. Deze kleuren maken de planten juist prachtig en zijn enorm geliefd onder liefhebbers.
Soms kan verkleuring van de bladeren echter een teken zijn van een serieus probleem. Te kort aan stikstof, overbemesting, verkeerde zuurgraad van je grond en nog wat zaken kunnen vreemde paarse of rode kleuren veroorzaken op je wietbladeren.

Blad met gaten

Als je merkt dat er gaten in de bladeren zitten of onregelmatige vlekken en verkleuringen op het blad ziet, dan heb je waarschijnlijk last van een plaag. Een scherp oog en een vergrootglas helpen je om de boosdoener te signaleren voordat deze meer schade aanricht. Je growshop kan je helpen om de plaag te bestrijden, maar ook lieveheersbeestjes eten graag je bladluis voor je op.

De oogst

  • Sativa-dominante wietplanten hebben een bloeiperiode van ongeveer 12 tot 17 weken. De oogst van sativa’s vindt daarom laat in het seizoen plaats. Het is niet gek als je tot eind oktober en soms wel begin november moet wachten.
  • Hybride planten of indica-dominante soorten staan ongeveer 8 tot 14 weken in de bloei. Indica wiet is daarmee eerder ‘klaar’. Oogst je wiet aan het einde van september of de eerste week van oktober.

Houd de bladeren en de toppen goed in de gaten aan het einde van de bloeiperiode. Ze geven je genoeg signalen wanneer ze klaar zijn voor de oogst. Soms worden bladeren naar het einde toe geel en vallen af. Toppen worden niet groter en ze worden donkerder van kleur. Toch is de perfecte oogsttijd kiezen zelfs voor een geoefend kweker best nog wel lastig.