Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Vissers krijgen controle op drugsgebruik

mrt 14, 2022

Omdat drugsgebruik aan de orde van de dag blijkt te zijn onder vissers op Noordzee zullen deze binnenkort gecontroleerd op gebruik drugs en alcohol.

Voor het uitvaren

Pak je lijntje pas als je op volle zee bent, want als je visser bent op de Noordzee dan zal je gecontroleerd gaan worden op het bezit van drugs nog voor je uitvaart. Cijfers wijzen op een aanzienlijk gebruik van drugs op vissersschepen. Meestal wordt speed of cocaïne gebruikt.

Bekend probleem

Het is binnen de sector algemeen bekend dat er wel eens een lijntje gepakt wordt. In het arrondissement van Veurne zijn er 40 beroepsvissers. 15 daarvan waren al in het bezit van verdovende middelen, verkochten het of gebruikten het. Noordzeeprocureur Pascal Week: “Het is stilaan een gebruik geworden. Die mannen moeten in barre omstandigheden presteren, uren en uren aan een stuk, vaak 24 tot 48 uur lang. Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van pepmiddelen. Meestal is dat dan speed of cocaïne.” 

Wetgeving

De wetgeving omtrent het gebruik van verdovende middelen op zee is verouderd. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD): “We werken momenteel samen met de sector aan een nieuwe regelgeving. We voeren aangepaste sancties in, naar analogie met het wegverkeer. Ook zullen bloedanalyses mogelijk zijn en kan het vaarbevoegdheidsbewijs voor bepaalde tijd worden ingetrokken.”

Vissers zouden drugs nemen om het harde werk aan te kunnen, maar dat klopt niet meer volgens de reder. “Het werk op een modern vissersschip is tegenwoordig veel rustiger dan pakweg 10 jaar geleden. De vissers werken ook maar 8 à 9 uur per dag, net zoals in een ander bedrijf.”