Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Voorlichting douane op vakantiebeurs

feb 22, 2023
vaantie

In het kader van ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Als mensen al voor hun vakantie de regels kennen rond reizen en bagage, scheelt dat voor de reiziger en de Douane een hoop problemen. Daarom staan ze op 12 tot en met 15 januari 2023 op de Vakantiebeurs in Utrecht.

Geen gevaarlijke spullen Nederland in

De douane moet verschillende goederen tegenhouden aan de grens. Dat heeft te maken met de taken die de Douane uitvoert. Eén van die taken is het beschermen van de samenleving, door te zorgen dat er geen ongewenste spullen ons land binnenkomen. Zoals planten en zaden waar ziektes in zitten, of berschermde dieren, maar ook medicijnen die niet zijn goedgekeurd in Nederland.

Nepartikelen

Een andere taak van de Douane is het werken aan een eerlijke economie. Het in beslag nemen van grote hoeveelheden namaakartikelen die bedoeld zijn om door te verkopen, is daar een belangrijk onderdeel van. Het gaat bijvoorbeeld om kleding, sieraden en tassen. Daarom informeren ze elk jaar de bezoekers van de Vakantiebeurs over welke spullen zij wel en niet mogen meenemen.

Goede voorlichting essentieel

Op de Vakantiebeurs staan de medewerkers van de douane op het Wijs-op-Reisplein klaar voor vragen van bezoekers. Zoals: welke spullen mogen wel of niet mee terug in de koffer? Welke schelpen wel of niet? Hoe herken je namaakartikelen? Bij de douanestand laten ze ook voorwerpen zien die ze in de loop van de tijd in beslag hebben genomen. Vaak moeten ze voorwerpen in beslag nemen omdat reizigers niet op de hoogte zijn van de regels. Zo komen er allerlei verboden en beschermde spullen Nederland binnen. Denk aan koraal of andere beschermde dieren en planten, gevaarlijk speelgoed en nephorloges.

Andere overheidsinformatie op de Vakantiebeurs

Naast bagageregels zijn er meer belangrijke zaken waar mensen rekening mee moeten houden als ze op reis willen. Op het Wijs-op-Reisplein staan ook andere overheidsorganisaties die zich bezighouden met reizen. Bij de stand van de GGD vinden bezoekers bijvoorbeeld informatie over vaccinaties en reizen. En het ministerie van Buitenlandse Zaken informeert over reisdocumenten en de veiligheidssituatie in verschillende landen. Zo kan iedereen zorgeloos op reis.