Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Cocaïne in de Rotterdamse haven

feb 22, 2023
Aangetroffen coke

Tijdens verschillende controles van de Douane in de Rotterdamse haven is maandag 20 februari twee keer cocaïne aangetroffen. In totaal gaat het om 52 kilo.

De eerste 30 kilo werd door het Landelijk Visitatieteam (LVT) van de Douane gevonden in een voor een bedrijf in het Duitse Hamburg bestemde container. Deze container, met bevroren kip, was geladen in Brazilië. Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

De tweede partij van 22 kilo zat verstopt tussen een lading inktvis uit Peru. Via een tussenstop in de haven van Balboa in Panama kwam de zending aan in Rotterdam. De container was bestemd voor een bedrijf in Rotterdam en dit bedrijf lijkt niets met de smokkel te maken te hebben. De beide partijen vertegenwoordigen een straatwaarde van bijna vier miljoen euro.

HARC-team

Het Hit And Run Cargo (HARC) team is een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie. Het team werd ruim 25 jaar geleden speciaal opgericht om door middel van het gezamenlijk verzamelen van informatie de drugssmokkel in Rotterdam tegen te gaan.

Het HARC-team heeft de vondsten van vandaag in onderzoek. De aangetroffen drugs zijn vernietigd.

Bron en foto: Openbaar Ministerie

Zinloze oorlog

Justitie lijkt een zinloze oorlog te voeren tegen drugs. Hoewel er in de loop van de jaren enkele successen geboekt zijn, heeft deze oorlog weinig effect gehad op het verminderen van het drugsgebruik. Integendeel, er is een toename in het gebruik van drugs en de gevolgen daarvan. Justitie lijkt ook geen effectieve oplossingen te bieden voor deze problemen. Het is duidelijk dat een andere benadering nodig is om deze problemen aan te pakken.