Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wanneer knip ik mijn wiet

aug 4, 2021

De zomer is goed op gang, je dames staan er lekker bij en je begint je al te verheugen op je oogst. Maar wanneer is het eigenlijk het beste moment om je wiet te knippen? Het allerbelangrijkste is, is dat je wietplant rijp genoeg is om geoogst te worden.

Buitenkweek oogsten

  • Sativa-dominante wietplanten bloeien ongeveer 12 tot 17 weken. De oogst van sativa’s vindt daarom laat in het seizoen plaats. Het is niet gek als je tot eind oktober en soms wel begin november moet wachten. (daarmee neemt wel de kans op schade of toprot toe in Nederland helaas)
  • Hybride planten of indica-dominante soorten staan ongeveer 8 tot 14 weken in de bloei. Indica wiet is daarmee eerder ‘rijp’. Oogst je wiet aan het einde van september of de eerste week van oktober. Dit maakt deze soort populair bij Nederlandse buitenwiet kwekers.
  • Autoflowers kun je 10 tot 12 weken na het planten oogsten. Begin je op 1 mei? Dan kun je de tweede helft van juli al oogsten. Begin je later, bijvoorbeeld op 15 juli, dan zal je wiet begin oktober klaar voor de oogst zijn.

Bloeiharen

Of je wietplant klaar is om geoogst te worden kan je zien aan de lange witte draden die uit de toppen komen. Zijn 80% van deze haren bruin dan is het tijd om te oogsten. Als je iets eerder oogst zul je merken dat je meer high dan stoned wordt als je het gaat roken.

Voorbereiden

Als je je wietplant gaat oogsten is het belangrijk om dit in een schone omgeving te doen. Gebruik altijd handschoentjes, reinig je schaar met alcohol voor gebruik en vet deze tussendoor in met zonnebloemolie en zorg dat de ruimte waarin je gaat drogen is opgeruimd. Even je geknipte wiet in een andere ruimte bewaren is vragen om ellende in alle opzichten.
Begin met het knippen van de zijtakken. Hiervan knip je als eerst alle grote bladeren, zo houd je een tak over met veel kleine blaadjes en geen groot blad. Knip ongeveer een halve centimeter blad rondom je toppen weg, de uitstekende wietblaadjes zullen indrogen en krimpen. Het blad waar THC op zit (dat zie je aan de witte of lichtbruine pareltjes op het blad) zou je eventueel kunnen laten zitten.

Wanneer is mijn wietplant oogstrijp?

De timing voor het knippen van je wiet is van zeer groot belang. Als je een wietplant niet op het goede moment oogst gaan er namelijk werkzame stoffen verloren. Het is dus van belang dat je de wietplant op haar hoogtepunt in de bloei gaat knippen. Je kunt aan een top zien wanneer deze oogstrijp is. Pak de toppen in de bloeiperiode niet vast, hiermee beschadig je de bloeiharen waardoor ze doodgaan en uitdrogen. Toppen die heel vaak vastgepakt zijn lijken soms zelfs oogstrijp omdat alle bloeiharen door het beetpakken beschadigd zijn en daardoor bruin worden.

Trichonen

Goed, het beste moment kan je dus lezen aan je wietplant. Je let dan goed op de kleine witte haartjes in de top, de bloem van je wietplant, ook wel trichomen of harskliertjes genoemd. Om deze goed te kunnen bekijken heb je eigenlijk een kleine (zak)microscoop nodig. Als je met je microscoop goed kijkt naar de ‘haartjes’ op de bud, zie je dat daar harskliertjes op ontstaan. Het zijn de harskliertjes waar uiteindelijk de THC in terecht komt.
Er zijn drie stadia waarin deze haartjes kunnen verkeren:

  1. Zijn de harskliertjes doorzichtig? Dan moet je nog even geduld hebben want dan is je wiet nog niet klaar om te oogsten. Zonder microscoop zien ze eruit als witte haartjes, met microscoop lijken ze op kleine waterdruppels. Die kleine waterdruppels (harskliertjes) zijn nog niet vol van werkzame stoffen zoals THC.
  2. Bij troebele harskliertjes is het tijd om te gaan oogsten! Tenminste, als je THC-rijke wiet wil. Witte en troebele harskliertjes zitten namelijk boordevol THC. Als je de hele top met een microscoop bekijkt zul je zien dat niet alle kliertjes helemaal wit zijn. Ze blijven zich namelijk afzonderlijk van elkaar ontwikkelen. Wacht dus totdat de meeste harskliertjes troebel zijn voor een optimaal sterke oogst.
  3. Zijn je harskliertjes lichtbruin / amberkleurig? Dan is het feest en moet je aan de slag en snel gaan oogsten als je het optimale THC-percentage wil behouden. Amberkleurige harskliertjes zijn namelijk minder rijk aan THC. Ze bevatten wel meer andere cannabinoïden zoals CBN (Cannabinol). Deze stof zorgt voor een wat meer relaxte en kalmerende high. Maar, je wordt wel minder stoned. Zoals met alles is dit natuurlijk precies zoals je dat zelf wilt. De ene roker vindt dat prima, de ander wordt liever knetter stoned.

Drogen is even belangrijk

Het drogen van je wiet moet goed gebeuren. Dit is van levensbelang voor de kwaliteit van je uiteindelijke wiet. Een geduldig klusje waarbij je de wiet het liefste droogkijkt, dat snappen we.

Wiet drogen

Als je wiet is geoogst en geknipt dan is het ongeschikt om meteen te roken. Het moet eerst drogen voor het bruikbaar is. En dat drogen kan op verschillende manieren. Drogen duurt ongeveer 2 weken. Het is belangrijk dat je wiet op een donkere plek laat drogen en dat je het proces niet gaat versnellen met een kachel of een andere vorm van hitte. De ideale temperatuur om te drogen is op kamertemperatuur, dus ongeveer 21 graden Celsius. Laat altijd verse lucht bij de wiet komen, zodat er geen schimmel optreedt. Zet indien mogelijk een afzuiger aan (denk aan je koolstoffilter!). Dit ververst je lucht en werkt tegen de sterke geur van drogende wiet. De perfecte luchtvochtigheid voor het drogen is 50%.

Twee weken drogen bij een luchtvochtigheid van 50% en een temperatuur van 21 graden is perfect

Drie manieren om wiet te drogen

  • In een kartonnen doos. Heeft Coolblue een pakket bezorgd in een mooie doos? Hergebruik deze dan door hem te gebruiken voor het drogen van je wiet. Maak wat gaten, niet te groot, in de doos zodat er schone lucht in kan komen. De toppen in de doos draai je regelmatig tijdens het drogen. Gebruik wel handschoenen als je de wiet vastpakt.
    Voordeel: goedkoop wiet drogen
    Nadeel: het duurt lang en het ruikt
  • Wiet ophangen op een donkere plek. Goede plekken hiervoor zijn je kweekruimte die toch even niet in gebruik is en al een afzuiger en ventilator heeft, of een grote kledingkast. Span draden en hang je wiet hieraan op. Denk aan het verversen van de lucht en de temperatuur. Houd de wiet zorgvuldig in de gaten en kijk uit voor schimmels, want die liggen op de loer
    Voordeel: kan overal
    Nadeel: kans op schimmels
  • Gebruik een droogrek van netten of gaas. Deze manier wordt vaak gebruikt bij een wat grotere oogst. Bij het gebruik van een droogrek moet je wel opletten dat je de toppen genoeg ruimte geeft. Zo kan de lucht er goed bij en drogen ze gelijkmatiger. Er zijn speciale droogrekken te koop op internet. Deze rekken hebben tussen elke verdieping voldoende ruimte en je kunt de niveaus één voor één uit het rek halen. Zorg als je een rek gebruikt dat vocht uit de toppen ergens heen kan. Doe dit door goed mechanisch te ventileren de lucht te verversen.
    Voordeel: makkelijk voor grotere oogsten
    Nadeel: kosten

Wanneer is de wiet droog

Na een week of twee is het feest en is je wiet droog. Je kunt exact bepalen of je wiet al droog genoeg is om gerookt te worden. Merk je dat de toppen makkelijk brokkelen en dat er geen ‘vaste structuur’ meer in zit, dan is de top goed gedroogd. Je kunt altijd de breektest doen met de takjes van je toppen. Hoor je een duidelijke knak? Dan is je wiet droog genoeg. Buig je het takje nog en hoor je geen overduidelijke knak? Laat ze dan nog even liggen. Je geduld wordt uiteindelijk echt beloond.