Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wat is Damiana en hoe gebruik je het?

jan 27, 2023
Damiana

Damiana is een van de oudste gebruikte kruiden die volgens de traditionele Chinese geneeskunde al sinds de oudheid wordt gebruikt. Oorspronkelijk is het kruid afkomstig uit Mexico, maar kan inmiddels ook in andere delen van Zuid-Amerika en de Cariben worden gevonden.

Duizenden jaren

Het kruid wordt al duizenden jaren gebruikt, vooral in Mexico. Het is een van de meest gebruikte natuurlijke remedies voor de behandeling van een breed scala aan gezondheidsproblemen. De naam damiana is afgeleid van de Mayan naam ‘damian’, wat vrij vertaald ‘het geschenk’ of ‘kostbaarheid’ betekent.

Terpenen en meer

Damiana bevat veel actieve fyto-chemicaliën waaronder flavonoiden, terpenen, olieachtige etherische oliën, cafeïne en farmini. Deze bevatten verschillende positieve effecten op de gezondheid, waaronder ontspanning van de spieren, het versterken van de immuniteit, het verbeteren van de bloedcirculatie, het verlichten van stress en depressie en het verbeteren van de seksuele prestaties.

Natuurlijke energie booster

Damiana wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke energieversterker, vooral als aanvulling op kalmerende kruiden zoals valeriaan en kava kava. Het wordt ook gebruikt om obstipatie, artritis en hepatische enzymen te behandelen. Ook wordt het kruid gebruikt voor de behandeling van seksuele problemen, zoals impotentie, laag libido en een verminderd orgasme. In de traditionele medicijnen in Mexico en andere landen wordt damiana al heel lang gebruikt om te werken aan het verbeteren en versterken van de gezondheid.

Ook in Europa

Tegenwoordig wordt het kruid in Europa en andere landen gebruikt als een medicinale kruidensupplement. Het is gemakkelijk verkrijgbaar in de vorm van drankjes, capsules of theezakjes. Hoewel vele mensen de voordelen ervaren van het gebruik van damiana, is het belangrijk dat men voorzichtig is met het gebruik. Overmatig gebruik of bijwerkingen zijn mogelijk. Daarom is het altijd verstandig om je arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van dit kruid.

Gebruik Damiana

Damiana capsules hebben de voor- en nadelen van supplementen. Ze zijn eenvoudig te nemen en je zult relatief kleine hoeveelheden actieve ingrediënten tegelijk innemen. De capsules bevatten ook bindmiddelen, zoals gelatine en emulgatoren, die geen bijdragen aan het nut van het supplement.

Als thee

Damiana kan ook worden ingenomen als een thee. Plaats 1-2 theelepels gedroogde damiana in een kopje en giet kokend water erover. Laat het vijf tot tien minuten trekken. Voeg, indien gewenst, een zoetstof toe, zoals druivensuiker. Neem zoveel kopjes per dag als nodig is in overeenstemming met je gezondheid.

Als bladeren

Damiana-bladeren en -wortelpoeder kan worden vermengd met melk, sap of andere dranken. Meng 1 theelepel poeder en een kopje drank van uw keuze. Voeg, indien gewenst, zoetstof toe. Drink twee tot drie keer per dag. Verse bladeren van damiana kunnen worden vermalen in een vijzel en poeder en vermengd met andere ingrediënten om een ​​geneeskundig poeder te maken. Men kan een theelepel van het poeder mengen met kokend water of melk.

Damiana geschiedenis

Damiana is een kruid dat al heel lang gebruikt wordt in verschillende culturen. Het is afkomstig uit de subtropen van Noord-Mexico, West-Amerika en delen van Zuidwest-Amerika, waar het al duizenden jaren gebruikt wordt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Oudere bewoners in die regio gebruikten het kruid als een kruidenmedicijn om klachten als hoofdpijn, buikpijn, menstruatiepijn en andere klachten te verlichten.

Mayas drinken thee

De Mayas dronken thee gemaakt van deze plant, en gebruikten het kruid ook om te genieten van geestverruimende werking. De herkomst van de naam Damiana is onbekend. Sommigen beweren dat de naam afkomstig is van het Spaans, maar er is nog niets jurylijk bewezen. Tegenwoordig wordt dit kruid gebruikt in supplementen, thee en kruidenmengsels of via inhalatie om geestverruimende, om liefde en als algemene tonicum.

ANDER GEBRUIK DAMIANA

Neem 10 tot 15 gram damianakruid en voeg dit toe aan een liter water. Laat dit 5 minuten zachtjes koken, koel het af, zeef het en drink er een paar kopjes van. Om een damianadrank te maken laat je 30 gram kruid 5 dagen in een halve liter wodka weken. Zeef dit en laat de resterende, van alcohol doordrenkte blaadjes nog eens 5 dagen weken in 125 ml bronwater.

Giet de vloeistof af en filtreer het. Verwarm het waterextract tot onder het kookpunt en voeg een half kopje honing toe. Doe het alcoholextract en het waterextract samen in een fles en laat dit een maand staan. Het mengsel bezinkt dan en de vloeistof wordt helder. Giet of hevel voorzichtig de vloeistof eruit en bewaar het in een schone fles. Voor de beste resultaten neem je in de avond 1 of 2 glaasjes, een uurtje voor het gewenste effect. Damiana poeder kan worden opgelost in water of vruchtensap.

Damiana is ook gemakkelijk te mengen met yoghurt of vla.

Kruidenmaand met korting

Januari staat bij Wapwinkel geheel in het teken van kruiden in 2023. Dat betekent specials zoals deze, speciale aandacht voor kruiden en als klap op de vuurpijl ook nog eens 10% korting op producten zoals Kratom. Gebruik tijdens het afrekenen de kortingscode KRUID-10-JAN-2023