Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wat is de sterkste wiet ter wereld?

jan 22, 2019

Wietkwekers met passie voor de plant – en dan bedoelen we niet de broodkwekers met hier en daar een hok – zijn altijd bezig met het kruisen van soorten. Het doel: een THC rijke sterke plant ontwikkelen. Maar wat is nou de allersterkste wiet op de wereld?

Als we even terug gaan naar 1978, 40 jaar geleden, toen had de wiet gemiddeld een THC-gehalte van 1,37%, volgens het National Institute on Drug Abuse; maar in 2008 was dat al opgelopen tot een respectabele 8,5%. Nederwiet is gestabiliseerd op 14,6% en is daarmee iets sterker dan de meeste wiet in het buitenland; iets dat de meeste toeristen in Amsterdam vaak volledig verrast.

Kweek- en kruismethodes

En nu wietkwekers steeds vaker belangrijke informatie met elkaar delen zoals kweek- en kruismethodes, lijkt de weg omhoog ingeslagen en komen er steeds meer soorten met een hoog THC gehalte beschikbaar. Zo hebben apotheken in Colorado wiet tot hun beschikking met een THC percentage van 25%.

Maar het is een kweker uit de Amerikaanse staat Denver die beweert een wietsoort te hebben die het gruwelijke percentage van 33% THC zou bevatten. De naam van deze soort is de Gorilla Glue 4.

Twaalf testen

Uit twaalf achtereenvolgende tests die CannLabs uitvoerde, bleken Gorilla Glue 4 en Chiquita Banana (beiden van RB-26) tussen de 30% en 33,55% THC te behalen. Die cijfers leidde tot een hoop opwinding, maar ook tot een hoop sceptische reacties. Iedere wietroker zou dolgraag een plant roken die voor een derde uit THC bestaat, maar is zoiets überhaupt mogelijk? Volgens RB-26 zit de truc hem in de methode waarmee je je wiet kweekt.

Lagere temperatuur

De soort wordt niet gekweekt in gigantische hallen, maar de hallen zijn onderverdeeld in kleinere ruimtes. In kleinere ruimtes is het makkelijker om de temperatuur en luchtvochtigheid te regelen. RB-26 kweekt op een lagere temperatuur dan de meeste kwekers – 22 tot 25 graden, in tegenstelling tot de gebruikelijke 26 tot 29 graden. “Hitte is één van de grootste stressfactoren voor planten en naarmate de temperatuur stijgt, gaat de kwaliteit van je terpenen [organische moleculen] en olieproductie achteruit. Dat beïnvloedt weer de sterkte,” zei hij.

Gorilla Glue 4

Niet iedereen in de branche onderschrijft overigens de sterkte, maar vooralsnog mag de Gorilla Glue 4 als de sterkste wietplant ter wereld beschouwd worden.