Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietproef: ook Twente haakt af

jan 22, 2019
Proef legalisering

Vandaag stemt de Tweede Kamer mogelijk voor een wetsvoorstel die een proef met legale wietteelt mogelijk moet maken. Maar de gemeenten haken één voor één af.

Twentse gemeenten haken af

Ook Twentse gemeenten doen niet mee aan een eventuele proef met legale wietteelt. Landelijk zou de proef verdeeld moeten worden over tien gemeenten. Eerder was er wel interesse.
Ook de gemeente Losser toonde destijds belangstelling. In 2017 werd er in de gemeenteraad een motie aangenomen, waarin de proef een warm hart werd toegedragen. Om mee te kunnen doen aan de proef moet een gemeente wel een coffeeshop hebben. Die heeft Losser niet, dus bracht de burgemeester van Losser het initiatief in tijdens een overleg van de veertien Twentse gemeenten.

D66 in Losser vond dat de illegale wietteelt en -handel voor problemen zorgde specifiek in de grensregio. De proef met legale gereguleerde wietteelt zou volgens de partij die problemen op kunnen lossen.

Duitsland te dichtbij

Het feit dat Duitsland zo dichtbij ligt, zorgde voor de samenwerkende Twentse gemeenten juist voor weerstand op het plan van Losser. Een eventuele proef zou in Enschede, Hengelo of Almelo moeten plaatsvinden, omdat dat de enige plaatsen met coffeeshops in Twente zijn.

Aan een proef zouden verschillende haken en ogen zitten, vertelt Paul Wesseloo, veiligheidsadviseur bij de gemeente Enschede. “Bij een eventuele proef moeten alle coffeeshops in een gemeente meedoen. Vervolgens moeten die zaken de wiet afnemen bij door de overheid gereguleerde telers en mag het alleen verkocht worden aan mensen die in die gemeente wonen.”

Uit RTV Oost

“De exacte besluitvorming inzake de proef is pas in april. Dan wordt ook pas bekend hoe de proef eruit gaat zien”, laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weten. Pas dan kunnen gemeenten zich bij het Rijk melden als ze belangstelling hebben om mee te doen met de proef.

Steeds meer weerstand

Groningen, Rotterdam en Leeuwarden bedankten al vriendelijk voor het experiment. Alleen in Den Haag, waar ze kilometers afstand van de realiteit hebben, blijven ze geloven in de achterlijke constructie ze op hebben laten tuigen.
P