Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wat is de “zombiedrug” tranq?

aug 21, 2023
Zombie drugs

Verontrustende beelden uit de Verenigde Staten tonen mensen die onder invloed zijn van de zombiedrug tranq. Deze gevaarlijke drug, oorspronkelijk een kalmeringsmiddel voor paarden, wint snel terrein, vooral in steden zoals Philadelphia. Inmiddels is de drug ook al in Nederland en België opgedoken, wat zorgen baart. Toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven in België waarschuwt voor de ernstige gevolgen van deze ontwikkeling.

Amerikaanse overheid

De Amerikaanse overheid omschrijft tranq (afgeleid van tranquillizer) als “een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid”. De afgelopen maanden heeft tranq een explosieve opmars gemaakt in de Verenigde Staten.

Zombiedrug

De zogenaamde “zombiedrug” krijgt zijn naam vanwege het verontrustende gedrag dat het veroorzaakt. Het belangrijkste bestanddeel van tranq is xylazine, een verdovingsmiddel dat normaal wordt gebruikt bij vee en paarden. Vaak wordt het gecombineerd met de pijnstiller fentanyl.

Toxicoloog

Toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven benadrukt dat tranq in feite een veelzijdige cocktail is, vaak met onvoorspelbare inhoud. “Soms zitten er ook stoffen zoals heroïne of cocaïne bij, het is altijd een verrassing”, aldus Tytgat.

Verontrustende eigenschapppen

Deze drug heeft zeer verontrustende eigenschappen. Het is zeer verslavend, goedkoop en buitengewoon gevaarlijk. Tussen augustus 2021 en augustus 2022 zijn er in de Verenigde Staten meer dan 70.000 mensen gestorven door een tranq-overdosis, een aantal dat vier keer hoger is dan vóór de coronapandemie.

Tytgat licht toe: “Het recreatieve gebruik van deze drug is aanzienlijk. Het kalmerende effect kan bij een overdosis leiden tot ademhalingsproblemen en een vertraagde hartslag. Bij langdurig gebruik kan dit zelfs leiden tot diabetes door een overmatige suikeropname in het bloed.”

Verlies van ledematen

Daarnaast heeft tranq ernstige gevolgen voor de bloeddoorstroming en kan het diepe wonden veroorzaken. Deze wonden kunnen zich ontwikkelen op plekken waar de drug niet is ingespoten. Dit kan variëren van je arm tot je been en zelfs tot op het bot. Het risico op ledemaatverlies is reëel.

Een bijkomend probleem is dat er momenteel nog geen specifiek tegengif is voor tranq. Als iemand een overdosis heeft, kunnen artsen geen specifieke behandeling aanbieden om de gevolgen tegen te gaan.

De opkomst van tranq als gevaarlijke drug is zorgwekkend en benadrukt het belang van bewustzijn en preventie binnen onze samenleving.