Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wat is een smartshop

okt 28, 2017
Smartshop Wapwinkel
laatste update: december 2022

Tijd voor een stukje educatie. We gaan jullie nog slimmer maken dan je al bent. In deze les gaan we je uitleggen wat nu eigenlijk een smartshop precies is. Hoewel de term inmiddels wat verouderd is want zeker met de komst van het internet zijn er eigenlijk geen 100% smartshops meer. Vaak zijn ze samengesmolten met grow- of headshops en verkopen ze ook hardware.

Grootste online smartshop

Met verre afstand is er maar één smartshop online die zich de allergrootste kan noemen en dat is Wapwinkel. De grootste smartshop online word je niet zomaar, daar gaat een jarenlange periode van hart werken aan vooraf. Door de jaren heen is echter alles aan deze smartshop gegroeid, van klantenkring tot aan het assortiment. Inmiddels zijn er meer dan 600 producten direct uit voorraad leverbaar en dat doet geen enkele andere online smartshop.

Uitleg over het begrip smartshop

Wat is nu een smartshop eigenlijk precies? Een smartshop is een winkel die zich specialiseert in de verkoop van psychoactieve substanties, waaronder meestal natuurlijke psychedelica, en gerelateerde literatuur en accessoires.
De naam is afkomstig van de zogenaamde smart drugs, een groep kruiden en voedingssupplementen waarvan het doeleinde is de cognitieve vermogens te stimuleren.Het woord smartshop heeft in de Verenigde Staten, waar de verkoop van psychedelica verboden is, een andere betekenis. Daar heeft het sinds 2004 betrekking op een warenhuis die de klant persoonsgerichte aanbevelingen geeft en op voor het individu interessante aanbiedingen wijst.

Uitsluitend legale producten

De middelen die in een smartshop verkocht worden zijn voornamelijk natuurlijk en allemaal legaal. Bekende producten die in smartshops verkocht worden zijn Salvia divinorum, cactussen, ayahuasca en andere kruiden, zaden en planten. Vaak worden er in een smartshop ook allerlei verschillende soorten pijpjes en bongs verkocht.

Smartshops: alles binnen de wet

Smartshops staan er vooral om bekend alle door de lokale wetgeving toegestane psychedelica, stimulantia, empathogenen en afrodisiaca te verkopen. In Nederland, waar zich de meeste smartshops van Europa bevinden, behoren hiertoe tot het verbod in december 2008 ook de paddo’s alsmede Salvia divinorum, Amanita muscaria (de Vliegenzwam), de Peyote en San Pedro cactus, Tabernanthe iboga, cannabiszaden, en verschillende ingrediënten voor de bereiding van de Zuid-Amerikaanse visionaire drank Ayahuasca.

Magic mushrooms

Maar de “magic mushrooms”, in Nederland vooral bekend als paddo’s, zijn verreweg het populairste product.
Ze bevatten psilocybine, een stof met psychedelische of entheogene eigenschappen. Ayahuasca is een drank uit het Amazonegebied dat bestaat uit tenminste twee kruiden, waarvan een de entheogene stof DMT bevat, en de ander een MAO-remmer (Monoamino-oxidaseremmer). DMT is een lichaamseigen stof die net als de paddo een sterk visuele en mystieke tripervaring teweeg brengt. DMT is niet toxisch en niet verslavend. Wanneer het onder de juiste omstandigheden ingenomen wordt, bestaat er geen enkel gevaar voor de lichamelijke of geestelijke gezondheid.

Salvia Divinorum

Salvia divinorum is een betrekkelijk nieuw middel dat via het Internet in korte tijd erg populair is geworden. Het is een hallucinogeen kruid dat meestal gerookt wordt en ongeveer 10 minuten lang een sterk visuele trip geeft. Het is als gedroogd kruid of als extract in de meeste landen legaal verkrijgbaar. De werkzame stoffen salvinorum A en B hebben een andere chemische structuur en werking dan psilocybine en DMT, en hoewel de werking absoluut psychedelisch van aard is, kan de werking van Salvia niet echt met die van paddenstoelen of ayahuasca vergeleken worden. De bekendste hallucinogene cactussen zijn de Peyote en San pedro. De belangrijkste werkzame stof van deze cactussen is mescaline, een fenethylamine met psychedelische eigenschappen. Peyote en San Pedro worden al eeuwenlang gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van Verenigde Staten en Mexico.

Geen verkoop meer van synthetische drugs bij smartshops

Smartshops in Nederland verkochten voorheen synthetische substanties die toen volgens de Opiumwet nog niet illegaal waren, zoals onder meer 2C-B en (tot 1999) 4MTA en ook GHB was tot op het verbod er op gewoon verkrijgbaar bij de smartshop. De verkoop van synthetische drugs die niet eenduidig toegestaan zijn als voedsel, voedingssupplement of medicijn, is in Nederland illegaal. Dit heeft het in de praktijk onmogelijk gemaakt ze via een erkend verkoopkanaal te verstrekken, zelfs als de productie en het bezit ervan volkomen legaal zijn. Smartshops hebben niet meer geprobeerd synthetische middelen op de markt te brengen sinds ze methylone (een soort MDMA) probeerden te verkopen als “luchtverfrisser”, maar uiteindelijk in 2004 van de schappen moesten halen. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg was methylone namelijk een (niet geregistreerd) geneesmiddel.

Hoe werkt een smartshop?

Een smartshop is dus een winkel met psychoaktieve stoffen die voornamelijk voorkomt in Nederland. Deze stoffen zijn bedoeld om de bewustzijnsverandering te versterken of ervaringen te veranderen. Er worden voornamelijk kruiden, paddo’s, kristallen, CBD-olie, kruidenwijnen, salvia divinorum, nootmuskaat en meer verkocht.

Informatieverstrekking

Deze winkels verschaffen informatie aan klanten over bijvoorbeeld welke stof geschikt is voor welk doel, hoe de stoffen te gebruiken en wat de bijwerkingen of risico’s zijn. Kopers kunnen de producten in de winkel afhalen of online bestellen.

Een smartshop is niet alleen een plek om psychoaktieve stoffen te kopen, maar ook een locatie waar klanten geïnformeerd worden over de stoffen. Odulle-medewerkers geven klanten uitgebreide informatie over elk product, zoals instructies voor het gebruik, dosering, bijwerkingen en contra-indicaties.

Klanten die de producten online bestellen, vinden ook een uitgebreide beschrijving van elk product. Ook zijn er veel websites met ervaringsverhalen, tips voor gebruik en veiligheid, en adviezen voor het omgaan met stoffen.

Smartshops zijn verantwoordelijk voor de verkoop van hun producten, waardoor kopers de producten kunnen kopen in de wetenschap dat de stoffen van hoge kwaliteit en veilig zijn. Klanten hoeven zich geen zorgen te maken over vervuilde producten of andere risico’s bij het kopen van de stoffen.

Welke producten worden in een smartshop verkocht?

Een smartshop is een speciaalzaak die voornamelijk voedingssupplementen, natuurlijke producten, waaronder kruiden en paddenstoelen, en psychoaktieve producten verkoopt. De producten kunnen variëren van kruidentheeën, vitamines, paddenstoelen, kruiden, kruidenpreparaten, aminozuren, mineralen, enzymen en hormonen. Sommige smartshops verkopen ook kamerplanten, kookboeken en oliën, en andere producten zoals homeopathische geneesmiddelen, aromatherapie, boeken en andere producten die worden gebruikt voor het behouden van een gezond leven.

Is de verkoop van smartshop producten legaal?

Het is legaal om producten uit een smartshop te verkopen, mits de producten legaal zijn. Veel smartshops bieden natuurlijke producten aan zoals kruiden, paddo’s, kruidenextracten en andere plantaardige producten. Deze producten mogen worden verkocht, maar grotere verkopers hebben mogelijk vergunningen nodig afhankelijk van hun locatie. Het is echter illegaal om producten te verkopen die stoffen bevatten die niet legaal zijn. In Nederland zijn de meeste smartshop producten en hun verkoop legaal, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed begrijpt wat je verkoopt en of dit is toegestaan. Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s van het gebruik van deze producten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het kopen in een smartshop?

Voordelen van het kopen van producten in een smartshop kunnen zijn dat je kwaliteitsproducten krijgt die anders moeilijk verkrijgbaar zijn en dat je een brede waaier aan producten aangeboden krijgt. Smartshops bieden ook vaak gratis verzending en een klantenservice die altijd beschikbaar is om eventuele vragen of problemen te beantwoorden. Verder bieden sommige smartshops ook speciale kortingen om consumenten te verleiden om hun producten te kopen.

Nadelen van het kopen in een smartshop zijn dat het vaak moeilijk is om de kwaliteit van het product te beoordelen, omdat het vaak moeilijk is om een echte fysieke inspectie uit te voeren. Er kan ook sprake zijn van onbetrouwbaarheid van de verkoper, omdat niet alle verkopers betrouwbaar zijn. Soms kunnen de verzendkosten hoger zijn dan verwacht, waardoor het kopen in een smartshop duurder kan zijn dan verwacht. Daarnaast zijn sommige producten gereguleerd, wat betekent dat ze alleen in speciale winkels kunnen worden gekocht, wat betekent dat niet alle producten die in de smartshop worden aangeboden geldig zijn.

Wat is de impact van de verkoop van smartshop producten op de maatschappij?

De verkoop van smartshop producten heeft een aantal verschillende effecten gehad op de maatschappij. Ten eerste hebben de verkoop van smartshop producten ervoor gezorgd dat er meer vrijheid en kansen zijn voor consumenten om te experimenteren met hun lifestyle, bijvoorbeeld met kruiden, wierook en sieraden die het mogelijk maken om een spirituele ervaring te creëren.

Ten tweede heeft de verkoop van smartshop producten ervoor gezorgd dat er meer openheid is over taboes en discussies die worden gehouden over alternatieve levensstijlen zoals entheogenen. Zo’n openheid heeft gezorgd voor een grotere acceptatie van minderheidsgroepen in de samenleving.

Het laatste effect dat de verkoop van smartshop producten heeft gehad is dat er meer bewustwording is van gezondheidsrisico’s die worden geassocieerd met een evenwichtige en natuurlijke behandeling van de geest. Er is meer educatie op het gebied van het gebruik en de risico’s van entheogenen, waardoor consumenten beter geïnformeerd zijn over de risico’s.

In het algemeen heeft de verkoop van smartshop producten een positieve invloed gehad op de maatschappij door de vergroting van de vrijheid in de lifestyle van de consument, de openheid voor taboes en alternatieve levensstijlen, en de vergroting van bewustwording van gezondheidsrisico’s.

Wat is de vraag naar smartshopproducten?

De vraag naar smartshopproducten neemt toe. Steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in slimme technologieën die de manier waarop zij leven en winkelen veranderen. Smartshopproducten zijn populair omdat ze eenvoudig te gebruiken zijn en een breed scala aan nuttige functies bieden die het leven gemakkelijker en efficiënter maken. Veel consumenten zien de voordelen van smartshopproducten en zijn daarom meer geneigd om ze te kopen.

Wat zijn de verschillen tussen een smartshop en een coffeeshop?

Een smartshop en een coffeeshop hebben beide te maken met psychoactieve substanzen, maar verder hebben ze verschillende functies. Een smartshop biedt voornamelijk producten die voornamelijk afkomstig zijn uit de natuur, zoals kruiden, kruidenthee, paddo’s, paddostroop en andere psychedelische middelen. Deze producten zijn meestal als voedingssupplementen bedoeld die worden voorgeschreven om bijvoorbeeld stemming, energie of concentratie te verbeteren.

Een coffeeshop daarentegen is een soort koffiebar die cannabisproducten verkoopt, zoals wiet, hasj en spacecake. Er worden ook dranken zoals koffie, thee en verschillende soorten alcoholisch dranken verkocht.

In sommige landen is het legaal om in een coffeeshop psychoactieve stoffen te kopen en te gebruiken, maar in andere landen is dit nog steeds illegaal. Smartshops daarentegen zijn bijna overal legaal, omdat de producten meestal als voedingssupplementen worden verkocht en niet als drugs.

Hoe kan je verantwoordelijk kopen in een smartshop?

Het kopen van producten in een smartshop kan verantwoord zijn als je een aantal regels in acht neemt. Ten eerste is het belangrijk dat je bekend bent met de wetgeving en de regelgeving omtrent producten in een smartshop. Koop dus alleen producten waarvan je weet dat het legaal is om die aan te schaffen. Verdiep je daarnaast ook in de kwaliteit en de samenstelling van de producten.

Informeer jezelf

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over wat je koopt en de eventuele bijwerkingen of risico’s die het gebruik ervan meebrengt. Vermijd producten die niet voldoen aan de kwaliteitseisen en waarvan je twijfelt of ze legaal zijn. Daarnaast kun je ook kijken naar onafhankelijke reviews of informatie over het product op forums en websites om je te vergewissen dat je een verantwoorde keuze maakt. Zorg er ook voor dat je de producten aanschaft bij een betrouwbare verkoper, waarvan je weet dat de producten veilig en van goede kwaliteit zijn.