Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wat is kratom eigenlijk?

mei 15, 2023
Kratom Bali

Kratom, wetenschappelijk bekend als Mitragyna speciosa, is een tropische groenblijvende boom die inheems is in Zuidoost-Azië, voornamelijk in landen als Thailand, Maleisië en Indonesië. De bladeren van deze boom worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun medicinale eigenschappen. Ons team bekijkt alles over Kratom samen met jullie, lees snel verder.

Hoe wordt Kratom geproduceerd?

De bladeren van de Kratom-boom worden met de hand geplukt, en vervolgens gedroogd in de zon of binnenshuis. Het droogproces kan variëren, wat leidt tot verschillende soorten Kratom. Nadat de bladeren volledig zijn gedroogd, worden ze vermalen tot een fijn poeder.

Welke varianten van Kratom bestaan er?

Er zijn drie hoofdvarianten van Kratom, gebaseerd op het droogproces en de kleur van de bladnerven: rode, witte en groene Kratom. Rode Kratom wordt algemeen beschouwd als het meest kalmerende, witte Kratom als het meest stimulerende, en groene Kratom valt ergens tussenin.

Kratom gebruiken

De effecten van Kratom variëren afhankelijk van de dosering. In lagere doses heeft het een stimulerend effect en kan het leiden tot verhoogde energie en alertheid. In hogere doses heeft het een kalmerend effect en kan het pijnstillend, ontspannend en zelfs euforisch zijn. De actieve stoffen in Kratom zijn alkaloïden, waarvan mitragynine en 7-hydroxymitragynine de meest prominente zijn.

Zo gebruik je het

Kratom kan op verschillende manieren worden geconsumeerd. Het kan worden ingenomen als een poeder, capsule, thee, of het kan worden gekauwd of gerookt. De dosering varieert sterk afhankelijk van de gewenste effecten en de tolerantie van de individuele gebruiker.

Wetenschappelijke onderzoeken over Kratom:

  1. Een studie uit 2012 gepubliceerd in “The Journal of the American Osteopathic Association” bespreekt de mogelijke therapeutische en schadelijke effecten van Kratom (Bron: https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2094342).
  2. Een onderzoek uit 2019 in “Addiction” analyseert de effecten van Kratom op pijn, stemming en terugtrekking van opioïden (Bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/add.14450).

Kratom kent een complex profiel van bioactieve stoffen en de effecten variëren tussen individuen. Hoewel er enig bewijs is voor de potentiële therapeutische voordelen van Kratom, is er ook bewijs van mogelijke schadelijke effecten en risico’s, waaronder afhankelijkheid en ontwenning.

Samengevat

Kratom, of Mitragyna speciosa, is een tropische plant uit Zuidoost-Azië met zowel stimulerende als kalmerende eigenschappen, afhankelijk van de dosis. Het wordt geproduceerd door het drogen en vermalen van de bladeren van de plant, resulterend in rode, witte, of groene Kratom. Onderzoek naar Kratom heeft zowel potentiële therapeutische effecten als mogelijke gezondheidsrisico’s aan het licht gebracht. Het is belangrijk om de wettigheid van Kratom in jouw regio te controleren en medisch advies in te winnen voordat je het gebruikt.

Let op: Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een gezondheidszorgverlener voordat je begint met het gebruik van Kratom of een andere kruidensupplement.