Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wat zijn eigenlijk research chemicals?

jun 21, 2023
Research chemicals

Nieuwe zogenaamde partydrugs verschijnen frequent op de markt, vaak aangeduid als “Research Chemicals” (RC) of designerdrugs. Dit zijn namen bedoeld om te verdoezelen dat het eigenlijk gaat om verboden recreatieve drugs of hun alternatieven. Research Chemicals worden ontworpen om de effecten van gevestigde partydrugs zoals XTC, cocaïne, amfetamine en cannabis na te bootsen. Er zijn zelfs Research Chemicals die vergelijkbaar zijn met ketamine en LSD. Lees meer over NBOMe, een substantie verkocht als LSD die dat eigenlijk niet is.

Niet verboden

Het creëren van deze drugs is mogelijk omdat de basiscomponenten legaal zijn of de specifieke drug nog niet verboden is. Ondanks dat steeds meer Europese landen deze stoffen verbieden, werden er in 2011 41 nieuwe drugs van dit soort ontdekt in Europa. Research Chemicals worden vaak online gekocht.

Gezondheidseffecten

Er is beperkt onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van Research Chemicals. De korte en lange termijn impact op de gezondheid zijn daardoor grotendeels onbekend. Hoewel onderzoekers de chemische structuren bestuderen om risico’s te beoordelen, blijft de gebruiker van Research Chemicals veelal onwetend over mogelijke gezondheidsrisico’s.

Niets is wat het lijkt

Net als bij illegale partydrugs, blijkt bij Research Chemicals (RC) vaak dat de inhoud niet overeenkomt met wat de producent of verkoper beweert. De sterkte van de drugs varieert ook. Veel websites waarschuwen terecht dat de gebruiker zijn eigen ‘proefkonijn’ is bij het innemen van Research Chemicals.

Research Chemicals zijn in te delen in verschillende hoofdgroepen:

Stimulerende Research Chemicals Vervangers voor XTC:

  • Benzofury: 6-APB (6-(2-aminopropyl)benzofuran)
  • 4 FMP / 4-FA:4-fluoramfetamine (4 fluoro α methyl fenethylamine)
  • Mephedrone: (4-methylmethcathinon)
  • Methylone: 3,4-methylenedioxy-N-methylcathinone, bk-MDMA

Vervanger voor cocaïne:

  • MDPV: Methylenedioxypyrovalerone

Hallucinogenen en verdovende middelen Vooral Arylcyclohexylamines:

  • Methoxetamine / MXE
  • Methoxydine (4-Methoxyphencyclidine of 4 meo pcp)

Synthetische Cannabinoïden

Bekijk de informatie over synthetische cannabinoïden.