Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Welke maat pot kies ik voor mijn wiet

DoorRedactie

apr 19, 2021 , , , , ,
grote pot

Laten we het niet onderschatten. De grootte van de pot waarin jij je wietplant gaat kweken is van zeer groot belang. Er zijn veel verschillende soorten en maten op de markt verkrijgbaar. We zetten uiteen welke maat het meest geschikt is voor jou.

Effect

De verschillende soorten, maten en zelfs de kleur zijn uiteindelijk allemaal van belang op het effect van de groei en opbrengst van je cannabisplant. Je kunt het best je cannabisplant in potten van 6 – 12 liter doen, 12 liter is de meest gebruikte pot. Als je genoeg ruimte hebt kunt je zelfs potten van 20 liter overwegen; we hebben in de praktijk zelfs wel eens 120 liter potten gezien. Dat zijn van die potten waar het tuincentrum palmbomen in verkoopt.

Waarom

Waar is de afmeting van de pot waarin je je wietplant zet zo belangrijk? Wietplanten ontwikkelen lange, slingerende wortels. Als je jouw planten inperkt omdat je kiest voor een kleine potmaat, dan krijgen de wortels niet voldoende ruimte en kunnen ze zich niet volledig ontwikkelen en de plant goed van voedsel voorzien, dit leidt tot een voedselgebrek en dus uiteindelijk weer tot minder opbrengst.

12 liter

Omdat de potten van 12 liter de meest gebruikte potten zijn, kan je er van uitgaan dat deze het beste evenwicht bieden tussen de potgrootte en de gemiddelde kweekruimte. De wortels van je wietplanten zouden voldoende ruimte moeten hebben om behoorlijk te groeien en de pot neemt ook niet te gek veel ruimte in. En minder ruimte, betekent dat je meer potten kwijt kunt, al moet je wel rekening houden met een fatsoenlijke afstand tussen de planten als ze wat groter worden zodat ze voldoende licht krijgen.

Hoe groter de pot, des te meer wortelen zal de plant ontwikkelen

Grote ruimtes

Mocht je tot de gelukkigen behoren die voldoende ruimte hebben om wietplanten te kweken, dan kan je overwegen om potten van 20 liter of groter te kiezen. Het koste meer ruimte en dat is niet alleen op de vloer, maar als de plant groter wordt ook ver daarboven.
Maar als je wel voldoende kweekruimte tot je beschikking hebt, kun je veel meer opbrengst krijgen (mits factoren als licht, voeding en andere belangrijke zaken perfect op orde zijn natuurlijk)! Met een pot van 20 liter hebben de wortels voldoende ruimte en vrijheid om zich volledig te ontwikkelen. De wortels van cannabisplanten groeien voornamelijk in de vegetatieve fase; door in deze fase de wortelgroei te stimuleren zorg je voor zeer mooie opbrengsten – als de plant in de bloeifase een overvloed aan wortels heeft, kan hij al het water en voedsel opnemen dat hij maar nodig heeft, en zo wordt de opbrengst enorm vergroot.

Let wel op dat grotere potten de mogelijkheid op een betere opbrengst bieden, niet garanderen.

Kleur

Als je binnen kweekt, dan is de kleur van de pot die je kiest van absoluut ongeschikt belang. De meeste goede potten die goed geschikt zijn voor binnenkweek zijn dan ook zwart van kleur. Wanneer je kiest voor grote potten waarmee je buiten planten gaat kweken dan is de kleur belangrijker. Als de potten namelijk in de felle zon staan dan kan de aarde in een zwarte pot heel erg heet worden. De wortels vinden dat niet prettig en zullen hun opnemende functie verliezen in te warme aarde. Kies bij grote potten voor buitenkweek het liefst voor een lichte kleur.

wietpot geel

Ventileren

Zorg er altijd voor dat de gekozen potten, van welke afmeting dan ook, gaten aan de onderkant hebben. Als de pot al gaten van zichzelf heeft, let er dan op dat de gaten niet te groot zijn want dan spoel je in een paar weken je kostbare aarde weg. Leg in dat geval een laagje stenen op de bodem van je pot.
Als je niet buiten kweekt dan zet je de potten op kleine schotels. Het overtollige water kan er zo makkelijk uit stromen. Je kunt dan het water van de schotels gieten, om er voor te zorgen dat je planten niet verdrinken of dat het water gaat schimmelen of rotten en op die manier je wortels beschadigt.

voorzie je potten altijd van gaten onderin om rottende wortels te voorkomen

Nieuwe potten

Nieuwe potten maak je eerst goed schoon. Gebruik daarvoor groene zeep en zorg ervoor dat je na het reinigen van de potten goed naspoelt. Het schoon maken van pot die nieuw is wordt vaak onderschat. Maar als je voor perfectie gaat tijdens het kweken van je wiet, dan neem je dit serieus. Potten uit de fabriek bevatten vaak nog restantenten chemische middelen die gebruikt zijn voor de productie.

Potten voor wiet kiezen:

  • de juiste afmeting
  • goede kleur
  • voorzien van gaten

Ruimte

Zoals je kunt zien heeft de omvang van de pot een grote invloed op hoe de planten groeien. Het is belangrijk dat de wortels voldoende ruimte hebben, anders wordt de groei geremd. Als je jouw plant meer ruimte geeft dan nodig is, kan hij echt floreren. Bedenk wel dat ofschoon te weinig ruimte negatieve effecten heeft, veel ruimte geen betere resultaten oplevert als andere factoren, zoals licht en voedingsstoffen, niet in optimale mate aanwezig zijn.

Kleipotten

Kleipotten zijn een flink stuk zwaarder dan plastic potten. Toch kunnen ook klei- of terracotta potten een goede keus zijn voor wietkwekers. Terracotta heeft namelijk het vermogen om overtollig vocht op te nemen en op te slaan. Dit heeft een verkoelend effect dat de wortels in de hete zomermaanden ten goede komt. Er is één klein nadeel: soms moet je je planten vaker water geven. Maar dat kan je natuurlijk weer automatiseren.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *