Met de Nederlandse zomers is het kweken van je eigen wiet buiten zeer goed te doen. Je kunt daarvoor kiezen uit twee methoden. 1) je wiet kweken in de grond in de natuur of in je tuin en 2) je wiet wel buiten kweken, maar de planten wel in potten laten in plaats van in de grond.
Vijf planten, dat mag toch
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het antwoord is nee. Vijf wietplanten mag niet, vier niet, drie niet, twee niet en zelfs één enkele wietplant kweken mag niet. Het gedoogbeleid houdt in dat het aanwezig hebben van vijf wietplanten in beginsel wordt gedoogd. Let op: het bezit van één enkele wietplant, hoe klein ook, is strafbaar in Nederland.
Op het moment dat de politie voor de deur staat en vijf of minder wietplanten aantreft dan ben je in overtreding en strafbaar. Als de planten echter zonder hulpmiddelen gekweekt worden én je er ter plaatse afstand van doet, dan vindt er geen strafvervolging plaats. Wanneer het Openbaar Ministerie in dat geval toch vervolgt, dan zal de rechter het OM niet-ontvankelijk verklaren.
Het gedogen van wiet kweken houdt in dat er tot vijf planten geen strafvervolging plaatsvindt als je afstand doet van je planten
Tuin of balkon
Als je in je tuin of op je balkon in een pot gaat kweken dan hou je het voordeel van de mogelijkheid om je planten te verplaatsen. Makkelijk om ze meer in de zon te houden (licht is immers opbrengst), of voor als je planten even uit het zich moeten in verband met (ongewenst) bezoek. Een ander groot voordeel van kweken op pot is dat je zelf kunt bepalen hoe groot je plant wordt. Een kleinere pot geeft een kleine plant, een grotere pot geeft een grote wietplant, in de volle grond krijg je een reuze wietplant, in het laatste geval kan ze wel 3 meter hoog worden! Maar dat geldt natuurlijk ook voor planten die in mega grote potten gekweekt worden en buiten staan.
Hoe groter de pot, des te groter de wietplaten
Nadelen buiten wiet kweken
Nadelen van buitenkweken zijn de kwetsbaarheden zoals aanvallen van insecten en slakken, deze zitten in je tuin maar waarschijnlijk niet op je balkon. Insecten en slakken vind je ook in een guerilla kweek (kweken in de natuur) en daar kom je dus bijna niet omheen. Je plant levert meer wiet op als ze in de volle grond kan uitgroeien tot een exemplaar waar je met gemak een halve kilo gedroogde toppen af kunt halen aan het einde van het kweekseizoen. Een ander groot nadeel is dat de kans op diefstal bij een buitenkweek veel groter is. Als je plant buiten je tuin opvallen dan is de kans heel groot dat ze tegen de oogsttijd weg zullen zijn, of dat de normaal zo vriendelijke buurman Meld Misdaad Anoniem heeft gebeld voor je.
Guerilla kweek
Guerilla kweek is een vak apart. Bij een guerilla kweek krijg je met wat andere zaken te maken dan een binnen kweek. Zo moet je zorgen dat je geschikte grond vindt, niet alle grond is optimaal voor een wietplant. Daarbij moet je zorgen dat je uit het zicht moet zien te blijven van wandelaars en toeristen, wat niet altijd meevalt. Ook krijg je te maken met dieren die je wietplant letterlijk rauw lusten, denk ook weer aan slakken, maar ook wilde zwijnen kunnen je plant beschouwen als een maaltijd. Het kan best lastig zijn om een goede plaats te vinden voor een buiten wiet kweek. Daarbij is het net zo verboden als in je eigen tuin.
Voordelen Van Buiten Kweken
- Grotere planten
- Meer ruimte
- Gratis regenwater
- Zonlicht (gratis verlichting)
- Niet noodzakelijk om de lichtcyclus te veranderen
- Frisse lucht helpt tegen toprot
- Nuttige insecten
- Aarde is rijk aan plaatselijke bodemmicroben