Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietboer opgepakt in Groningen

jul 14, 2022
Cannabis plantenWiet (geen hennep!)

Het alleenrecht op het kweken van goede wiet ligt al lang niet meer bij de Brabo’s. Nadat ook Amsterdammers zich op het kweken van de plant hadden gestort, volgde de rest van het land al snel. En die verspreiding loopt door tot in Groningen en daarboven, of gaat er niets boven Groningen?

Weiteveen en Oostwold

Noord-Nederland – De politie heeft op dinsdag 12 juli in de stad Groningen een 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van wietteelt, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Na de aanhouding werden er huiszoekingen verricht in panden in Weiteveen en Oostwold (Oldambt). Hier werden een wietkwekerij en een wietstekkerij aangetroffen.

Onderzoeksteam Newton

De politie kwam de verdachte op het spoor in een lopend onderzoek door het onderzoeksteam Newton. Op 7 februari werden ook al vier verdachten aangehouden voor witwassen en de productie van softdrugs. Bij zoekingen trof de politie grote hoeveelheden contant geld, een grote hoeveelheid hennep en meerdere vuurwapens en munitie aan. Het vervolgonderzoek leidde op 21 juni ook nog tot twee andere aanhoudingen. Ook hier is een zoeking verricht. De politie stuitte op een grote hoeveelheid harddrugs. Alle goederen zijn allemaal in beslag genomen.

“onderzoeksteam Newton”, nooit van gehoord, maar de speciale teams vliegen je om de oren de laatste tijd. Er is blijkbaar allemaal mankracht en geld voor. Prioriteit nummertje 1 is d bestrijding van drugs. Tegen beter weten in.

Huiszoeking

De 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is op 12 juli door de Ondersteuningsgroep Noord-Nederland, een arrestatieteam van de politie, aangehouden in de omgeving van het Hoendiep in Groningen. Vervolgens zijn er dus op twee locaties zoekingen gedaan. In een pand in Weiteveen trof de politie een wietkwekerij aan met ongeveer 260 planten. In een pand in Oostwold trof de politie een wietstekkerij aan met ongeveer 2.600 stekjes en 300 planten. Beide faciliteiten zijn inmiddels ontruimd.

Onderzoek gaat door

Het onderzoek is verricht binnen het project Newton, dat bestaat uit meerdere interventieteams die zich in Noord-Nederland richten op het aanpakken van drugscriminaliteit en ondermijning. “Het onderzoek naar de verdachte en de aangetroffen kwekerij en stekkerij gaat door”, zo zegt teamleider Heidi de Voogd. “We sluiten niet uit dat er meer aanhoudingen volgen. Daarnaast levert elke interventie weer nieuwe kennis en informatie op en dat kan worden gebruikt in andere onderzoeken naar criminele organisaties met een ondermijnend karakter.”