Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietkwekerij van 67 hectare opgerold

apr 13, 2022

Zeggen dat je industriële vezelhennep kweekt en dan toch gewoon vrouwtjes neerzetten die stijf staan van de THC. Dat excuus wordt wel vaker gebruikt. Alleen ging die vlieger nu even niet op. Er werd een plantage die 67.000 vierkante meter omvatte waarop 415.000 wietplanten stonden.

Pamplona

De Guardia Civil politie heeft in de autonome regio Navarra de tot nu toe grootste vondst ooit gedaan van een wietplantage. Er werden maar liefst 415.000 wietplanten in beslag genomen bij 11 boerderijen verdeeld over Artajona en Olite. Er wordt geschreven over maar liefst 67 hectare aan plantages waarbij de wiet een geschatte straatwaarde had van circa 100 miljoen euro.

Grootste van Europa

Het is niet alleen de grootste wietplantage van Spanje maar ook de grootste ooit gevonden in Europa waar men zich bezighield met cannabis sativa dat bestemd was voor drugshandel. Er werden bij de operatie van de Guardia Civil in samenwerking met de autonome politie Policia Foral de Navarra niet alleen 415.000 planten in beslag genomen maar er werden ook drie personen gearresteerd, een in Navarra en twee in Baskenland.

30 miljoen euro

De 415.000 marihuana planten konden voor 30 miljoen euro verkocht worden maar na verwerking zouden de drugs een straatwaarde hebben van circa 100 miljoen euro. Het onderzoek startte vorig jaar toen de Guardia Civil een kleine wietplantage aantrof in de regio.
Daarna werd het politie onderzoek uitgebreid en spoorde de agenten de 11 plantages op. Eenmaal ter plaatse vertelde de beheerder van de plantage dat het om vezelhennep – marihuana voor industrieel gebruik – ging, iets wat niet met officiële documenten bevestigd kon worden. Er waren geen vergunningen verleend voor dit soort teelt.

Magazijn

In het kader van dit onderzoek werd in Artajona een magazijn aangetroffen dat was uitgerust met een ventilatie- en temperatuur systeem voor het drogen van de planten. Tijdens het onderzoek werd bekend dat een vrachtwagen geladen met deze gedroogde planten naar Italië zou vertrekken. Deze zending werd onderschept toen deze het magazijn verliet. Binnen werden zo’n 23.000 cannabisplanten in beslag genomen.