Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietkwekers jatten stroom, maar hoe gevaarlijk is dat?

nov 9, 2021

Als je, om wat voor goede of slechte reden dan ook, wiet wilt kweken en je gaat dat ergens binnen doen, dan zul je elektriciteit nodig hebben. Veel elektriciteit, want de planten groeien beter met meer licht. Kwekers zeggen niet voor niets ‘licht is opbrengst’. Maar bij veel elektriciteit gaan er dingen spelen.

Jacht op kwekers

Het lijkt soms wel alsof justitie niets beters te doen heeft dan het jagen op wietkwekers. Groot of klein, ze worden opgejaagd als aangeschoten wild. En bij die jacht worden weinig middelen geschuwd, want als je 30% meer water gebruikt dan vorig jaar dan kan je al een brief van het waterbedrijf verwachten. Ze vragen dan doodleuk wat je allemaal met dat water doet. En de elektriciteitsleverancier doet daar vrolijk aan mee.

Netbeheerders verlinken

Als je netjes je elektriciteit laat aanleggen door een vakman voor je wietkwekerij op zolder en je je bovendien als een goed burger wilt gedragen, dan betaal je voor je elektriciteit. Nou kunnen wij je alvast beloven dat het vanaf dat moment al mis gaat. Want een hoog elektriciteitsverbruik wordt meteen opgemerkt door de leverancier of netbeheerder. En die verklikt dat hoge gebruik dan meteen weer aan oom agent die jou vervolgens met een bezoekje zal vereren. En mocht hij niet direct langskomen, dan zetten ze wel warmtescanners in.

Stroom jatten

En al doet de politie er graag melding van, de diefstal van de stroom is een noodzakelijk kwaad voor een wietkweker. Die calculeert namelijk zijn pakkans in en bovenaan die calculatie staat de pakkans als de elektriciteit gewoon betaald gaat worden: 100%. Dus als je dan toch plantjes wilt gaan kweken dan heb je zolang het niet gelegaliseerd is om wiet te kweken geen andere keus dan jatten.

Is elektriciteit jatten altijd onveilig?

Wanneer je de politieberichten leest over invallen in wietkwekerijen waarbij de stroom wordt gestolen, dan doet de politie het overkomen alsof hele huizenblokken gevaar opliepen omdat de elektriciteit werd gestolen. En in sommige gevallen is dat ook echt aan de orde. Voor het kweken van wiet heb je speciale lampen nodig die alleen functioneren met een voorschakelapparaat. En dat apparaat wordt flink warm als het in bedrijf is. Wanneer dat soort apparaten slordig worden aangesloten is er een reëel brandgevaar.
Ook de aansluiting van de elektriciteitskabels voor de elektriciteitsmeter is niet altijd helemaal perfect aangelegd en ook dat levert gevaarlijke situaties op.

Andere zaken zijn gevaarlijker zoals kerst

Straks gaat die gekkigheid weer beginnen waarbij mensen, al dan niet aangejaagd door SBS6, hele gevels en voor- en achtertuinen gaan versieren met lampjes en led shows. Om alles van elektriciteit te voorzien worden er verlengkabels en stekkerdozen in overvloed gebruikt en zitten er tientallen adapters die allemaal bloedheet worden in de stekkerdozen. Dat is natuurlijk ook een groot risico op brand, maar daar hoor je niemand over.

Puberkamer

En dan is er ook nog de puberkamer. In mening slaapkamer van pubers zitten er elektrische steps in de oplader, ligt hun mobiel de hele nacht te laden en staat de playstation aan. Allemaal in datzelfde stekkerblokje dat aan het eind van de ochtend net voor ze naar school gaan bijna staat te koken. En die pubers wonen misschien wel naast jou en leveren dan een groter gevaar op dan die wietkweker.

Knutselaars

Tot slot is er nog de categorie knutselaars. In Nederland gaat het in de basis niemand wat aan wat jij achter je voordeur doet. Dus die huisvader die denkt handig te zijn kan gewoon met de elektriciteit rommelen achter de elektriciteitsmeter. Door zelf elektriciteit aan te leggen in de schuur bijvoorbeeld, of door kabels te trekken die de tuin gezellig moeten verlichten. En als ze dan de boel net even verkeerd aansluiten dan loopt er ook een heel huizenblok gevaar op brand.

Elektromonteurs

Inmiddels weet iedereen ook dat er voor wietkwekers speciale schakelborden verkocht worden. Deze borden zijn door professionals voorbedraad en er hoeft slechts 1 kabel te worden aangesloten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook zat grotere kwekerijen die een elektromonteur inzetten om de boel veilig aan te sluiten. Want er is tenslotten geen wietkweker die zit te wachten op een brand in zijn kwekerij.

Jatten blijft

En we hebben een verrassing voor justitie: zolang als de jacht voortduurt en het kweken van wiet strafbaar blijft, zullen wietkwekers elektriciteit moeten jatten willen ze een kans maken uit jullie handen te blijven.