Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietkwekers stelen stroom. Duh.

stroom jatten

Illegale wietkwekers stalen voor zo’n 60 miljoen euro aan stroom, dat zegt Netbeheer Nederland. Dat komt omdat het legaal kweken van wietplanten is voorbehouden aan de Nederlandse overheid. En als je legaal veel stroom afneemt dan staat er in no time een wietteam voor je deur.

2300 kwekerijen

Vorig jaar werd diefstal van stroom door 2300 illegale kwekerijen ontdekt.Opgerolde illegale wietkwekers hebben volgens Netbeheer Nederland het afgelopen jaar bij elkaar zo’n 60 miljoen euro aan stroom gestolen. Volgens Netbeheer Nederland werd er door hen 114 miljoen kilowattuur (kWh) afgetapt.
Hoe de berekening tot stand is gekomen staat niet op de website van de beheerder. Eerder werden er al getallen genoemd waarbij voor het gemak iedere gemiste kWh werd geteld als een kWh gebruikt door wietkwekers…

Daling kwekerijen

Het aantal ontdekkingen van kwekerijen is iets gedaald.”Maar de hoeveelheid stroom die die kwekerijen aftapten is iets meer dan het jaar ervoor”, zegt Jenny Huttinga van Netbeheer Nederland. Het is onduidelijk wat daarvan de oorzaak is.

In 2019 werd diefstal door 2300 kwekerijen ontdekt. Het jaar ervoor lukte het meer telers op te rollen, zo’n 2600. Rotterdam De netbeheerder schat dat jaarlijks zo’n 1 miljard kWh illegaal wordt afgetapt voor wietplantages. Dat is volgens de organisatie meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken.

Gevaarlijk

Energiediefstal is gevaarlijk omdat kwekerijen vaak ondeskundig worden aangesloten, zegt Netbeheer Nederland. Ook is het een probleem dat ze vaak lang achter elkaar stroom verbruiken: wel 12 tot 18 uur per dag. Volgens Netbeheer Nederland worden illegale kwekerijen steeds vaker in woonwijken aangetroffen. De beheerder maakte niet bekend hoeveel er het afgelopen jaar is verhaald op de betrapte energie-aftappers. 
Toch is ook de gemiddelde puberkamer niets veiliger dan een wietkwekerij. Verlengsnoeren in verlengsnoeren en dan ook nog eens telefoonadapters van Ali Express leveren hetzelfde en misschien zelfs wel meer gevaar op als een wietkwekerij.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *