Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietkwekers trekken massaal de Biesbosch in

jan 8, 2018
guerrilla

Een deel van de Dordtse Biesbosch krijgt een nieuwe status, van gesloten naar matig-intensief recreatiegebied en dat is goed nieuws voor de guerilla kwekers onder ons. De boswachter sputtert nog wat tegen door iets te mompelen over drones, maar daar schrikt een beetje kweker niet zo snel van.

Secretaris Rob Haan van de Natuur- en Vogelwacht Dordrecht zegt dat de status aanpassing een vrijbrief is voor wietkwekers. Een kweker die zich in het gebied bevindt moest zich vroeger verantwoorden maar die kan nu zeggen dat hij aan het recreëren is.

Gebieden in het Dordtse deel van de Biesbosch, de Hooge Biezenplaat, de Noordplaat, de Bromhoek, het Keetstuk en het westelijke deel van de Tongplaat zijn aangewezen als ‘matig-intensieve recreatiegebieden’. Vreemd, vond Haan. ,,Dat zijn gebieden waar, op een enkele uitzondering na, niemand mag komen omdat de natuur er zijn gang moet kunnen gaan.”

Het probleem is volgens Haan dat het straks niet mogelijk is om mensen weg te sturen. Boswachter Jacques van der Neut sluit zich volmondig bij Haan aan. ,,Er worden immers steeds vaker wietplantages aangetroffen in de Biesbosch. Dan lijkt het me geen slim idee om het gebied open te stellen.”

Als het gaat om de toename van criminaliteit denken de boswachters dat drones het verschil gaan maken, maar een beetje ervaren kweker in het gebied weet dat dit grotendeels bluf is. Drones maken veel lawaai en verstoren op die manier de vele vogels in het gebied. Precies om die reden zullen drones dus niet massaal worden ingezet.

Succes allemaal de komende zomer in de Dordtse Biesbosch!