Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietproef nu écht van start jonguh!

sep 15, 2023
Wietkwekerij illegaal in Rotterdam

Op 15 december 2023 zal de aanloopfase van het wietexperiment van start gaan in Breda en Tilburg. Het kabinet heeft dit besluit genomen, gebaseerd op de meest recente planning waaruit blijkt dat naar verwachting twee legale telers in het vierde kwartaal van 2023 gereed zullen zijn om coffeeshops te voorzien.

Basis voor de start

Dit vormt de basis voor het begin van de aanloopfase in genoemde steden, waarin deelnemende coffeeshops zowel legaal geteelde als gedoogde producten kunnen aanbieden. Naar verwachting kunnen de volgende twee telers in februari 2024 starten met de levering aan coffeeshops in Breda en Tilburg.

Burgemeesters en Ministers

Het initiatief voor de aanloopfase is ontstaan op aanraden van de burgemeesters van Breda en Tilburg. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid hebben dit omarmd als een mogelijkheid om op kleine schaal te beginnen met het experiment betreffende een gelegaliseerde productie- en verkoopketen.

Ervaring op doen

Dit geeft de gelegenheid om ervaring op te doen met de gesloten keten en de daarmee gepaard gaande processen. Tijdens de aanloopfase wordt nauwlettend gevolgd hoe de ontwikkelingen verlopen. Mocht de openbare orde of veiligheid ernstig worden verstoord, behoudt men zich het recht voor om de aanloopfase vroegtijdig te beëindigen. De verkregen inzichten worden gedeeld met alle deelnemende gemeenten en dienen ter verbetering van de processen en systemen in de overgangsfase.

De rest volgt pas in 2024

Overgang naar de volgende fase Het streefdoel is dat de aanloopfase maximaal zes maanden in beslag neemt, gevolgd door een overgangsfase. Men verwacht dat de deelnemende gemeenten op zijn vroegst aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 kunnen starten met de overgangsfase. Tijdens deze fase zullen coffeeshops in de deelnemende gemeenten gereguleerde producten kunnen aanbieden naast gedoogde producten. Vanwege de huidige onzekerheid omtrent de planning van de telers kan op dit moment nog geen exacte startdatum voor de overgangsfase worden vastgesteld. Ministers Kuipers en Yeşilgöz-Zegerius zullen op een later tijdstip de Tweede Kamer hierover nader informeren. Zes weken na de start van de overgangsfase begint de daadwerkelijke experimenteerfase, waarin deelnemende coffeeshophouders alleen nog maar gereguleerde cannabis mogen verkopen.

Als je halverwege de tekst bent afgehaakt vanwege de vele fases en de ondoorzichtheid van dit vreemde experiment, dan snappen we dat heel goed.

Betrekking van Amsterdam-Oost

Eerder is het overwogen om een elfde gemeente aan het experiment te laten deelnemen. Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft het stadsdeel Oost als kandidaat voorgesteld. Het ministerie van VWS en JenV onderzoekt momenteel deze voordracht en voert gesprekken om dit verder vorm te geven. Om deelname van de elfde stad mogelijk te maken, moeten zowel de Wet Experiment Gesloten Coffeeshopketen als het Besluit Experiment Gesloten Coffeeshopketen worden aangepast. Het wetsvoorstel hiervoor ligt momenteel in behandeling bij de Tweede Kamer.

Mislukt op voorhand

Inmiddels is het hele experiment al vertraagd, versnel, aangepast en vooral uitgelachen. De bestuurders denken wellicht dat dit vreemde halfbakken plan een kans van slagen heeft. Wij denken echter dat straks de stoner echt geen peperdure wiet van de staat gaat kopen met een laag thc gehalte in de ene gemeente, terwijl een dorp verderop een coffeeshop zit die niet mee doet in het experiment en die wiet verkoopt voor de helft van de prijs met veel meer THC. Toedeledokie, experiment.