Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietzaden ontkiemen

feb 22, 2021
Ontkiemd wietzaadje

Zo zachtjes aan kruipt het buitenseizoen weer onze kant op. Tijd om op je gemak jouw favoriete zaden te kiezen. En dan kan het grote werk beginnen, waarbij ontkiemen de eerste stap is in het lange kweekproces.

Methode 1: op water

Wietzaden ontkiemen op water. Dat doen ze het beste als jij er voor zorgt dat alleen een constante temperatuur heeft die niet verder afwijkt dan tussen de 22 en 25 graden Celsius.
Je vult een bekertje of kopje of een glas met lauw water. Je plaatst dit in de vensterbank, maar je let wel goed op de apparatuur want ook in de vensterbank kan het met een voorjaarszonnetje al snel veel te warm worden.
En het wonder van ontkiemen van je wietzaadjes zal binnen 2 tot 4 dagen plaatsvinden. Er zijn uitzonderlijke soorten die er één of twee dagen langer over doen. Maar als er na 6 dagen nog niets is gebeurd dan kan je het opgeven met deze zaden want dan ontkiemen ze ook niet meer.
Als de zaden zijn ontkiemd en je ziet het witte worteltje verschijnen, dan kunnen ze al in de grond.
Stop de ontkiemde zaden met het witte worteltje naar beneden in de aarde. Doe dat niet te diep, bij voorkeur laat je het zaadje boven de aarde uitsteken.

Gebruik altijd een doorzichtig bekertje of glas. Dan hebben de wietzaadjes meer licht en zie jij goed wat er gebeurt.

Naambordjes

Het klinkt misschien simpel, maar als je meerdere soorten ontkiemt, dan is de kans groot dat je na twee maanden niet meer weet welke soort in welke pot staat. Schrijf daarom vooraf al naambordjes (te koop bij ieder tuincentrum) zodat je ook in een later stadium weet welke soort er voor je staat.

Plaats altijd een naambordje bij je plant zodat je weet wat voor soort het is

Methode 2: op een vochtige ondergrond

Een goede methode waarbij het echter wel belangrijk is om te zorgen dat de ondergrond goed vochtig blijft. Dat doe je zo: gebruik een materiaal dat vocht vasthoudt, bijvoorbeeld watten of keuken- of toiletpapier.
Koop een appelflap bij de supermarkt die verpakt zit in een plastic doorzichtige doos die hersluitbaar is. In het deksel prik je een paar gaatjes.
Onderin de doos leg je nu de ondergrond die is doordrenkt met lauw water. Nu plaats je de zaden op de doordrenkte ondergrond en sluit je het deksel. Ook hier is de constante temperatuur belangrijk. Tussen de 22 en 25 graden, altijd. Al zwetend zullen je zaden binnen 2 tot 4 dagen ontkiemen.

Zorg ervoor dat de ondergrond permanent kletsnat is. Wietzaden ontkiemen het best bij veel vocht.

Methode 3: in de aarde

Wietzaden ontkiemen in de natuur ook in de aarde, dus dan doen ze dat bij jou ook. Onthou echter dat een volwassen wietplant wel 5000 zaden kan produceren waarvan het overgrote deel nooit een plant zal worden omdat ze niet ontkiemen in de natuur. Omstandigheden zoals luchtvochtigheid, licht en temperatuur spelen daarin een belangrijke rol.


Stop het wietzaadje in de grond, maar doe dat niet dieper dan 1 centimeter. Dek het gaatje af met een heel klein beetje aarde en druk dit licht aan. Zorg dat je aarde luchtig en los is, vast aangedrukte aarde is moeilijk doordringbaar door de wortels. Houd de aarde vanaf deze tijd constant vochtig. Het zaadje zal onder de grond ontkiemen en zijn plantje de grond uit drukken. Na 4 – 10 dagen moet er een klein plantje verschijnen.

Dek je potje met aarde af met. versfolie, dan gaat de boel lekker zweten

Samengevat

  • hoge vochtigheid (gebruik vershoudfolie)
  • temperatuur van 22 – 25 graden Celsius
  • kletsnatte ondergrond