Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wouten verkochten zelf crypto telefoons

jun 8, 2021

In diverse landen waaronder Nederland hebben speciale rechercheteams via informanten, dekmantelfirma’s en undercoveragenten nieuwe cryptotelefoons de markt in gezet, die zogenaamd niet waren te kraken.
Criminelen kochten de telefoons massaal en bij duizenden tegelijk en dachten dat ze – zonder te worden afgeluisterd – konden communiceren over witwassen, wapenhandel, geldtransporten, drugstransacties en andere ernstige strafbare feiten.

Servers

Wat er speelde en de criminelen niet wisten, is dat in werkelijkheid de cryptotelefoons en de server werden beheerd door de politie, die maandenlang ongehinderd meeluisterde en meelas wat criminelen met elkaar bespraken. Door ook locatiebepalingen van de telefoons uit te lezen, kon de politie live meekijken waar de eigenaren van de smartphones zich op dat moment bevonden. Criminelen dachten dat de telefoons waren voorzien van stemvervormers, maar ook die werden op afstand uitgeschakeld door de politie.

ANOM

Een grote internationale actie, onder codenaam ANOM, leidde maandag tot honderden invallen en arrestaties, ook in Nederland. De actie lekte ook al uit in sommige Duitse media. De Europese politiedienst Europol geeft dinsdagochtend in het bureau van de dienst in Den Haag meer details.