Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Zelf coca planten kweken

okt 16, 2019
Coca bladeren

De cocaplant is sinds mensenheugenis gedomesticeerd en gecultiveerd. De Inca’s beschouwden de plant als heilig door haar unieke eigenschappen. En wat zou het mooi zijn als je deze prachtige plant zelf thuis kunt kweken.

Kwetsbare planten

Een coca plant is een zeer gevoelige en kwetsbare plant. Zeker als de plant nog erg jong is, dan is ze erg gevoelig voor verplaatsingen en sterk wisselende temperaturen. Het versturen van stekken is om die reden al lang geleden door ons gestaakt.

De coca plant laat zich niet makkelijk verplaatsen

Waar coca zaden kopen

Coca zaden kopen is nog een lastige opgave, zelfs bij Wapwinkel. Je kunt ze bestellen en als de kweker ze beschikbaar heeft dan worden ze vers verstuurd. En dat laat, zoals vaste klanten van ons weten, soms wel tot 9 maanden op zich wachten.

In spanje

Als je een cocaplant onder goede omstandigheden wilt kweken, dan moet je eigenlijk in Spanje wonen. Daar is het klimaat geschikt om een plant in de zomermaanden te kweken. Als je echter in Nederland aan de slag wilt, dan kan dat alleen in een kweekkast of in een goed beschermde omgeving.

Vocht is belangrijk

Coca zaden moeten vochtig blijven omdat ze anders sterven. Bij de verzending is het dus letterlijk van levensbelang dat ze vers en vochtig genoeg zijn. Maar ook moet dit vocht in een steriele omgeving zijn toegevoegd omdat er ander schimmels kunnen ontstaan en bij teveel vocht kunnen de kostbare zaden zelfs gaan rotten.

In Latijns Amerika

In het geval van Latijns-Amerika wordt de situatie een beetje anders, hoe coca-zaden te kopen, hangt sterk af van het land waarin we zijn, omdat er velen zijn die beweren dat zowel in Argentinië als in Colombia en Mexico hun acquisitie eenvoudiger blijkt te zijn, Hoewel ze niet in winkels en winkels worden verkocht, is er een breed scala aan mogelijkheden.

Hoe coca zaden te kweken

ontkiemen

Het eerste wat we moeten doen als we onze coca willen laten groeien, is de zaden ontkiemen, in dit aspect is het belangrijk om te benadrukken dat het zaad, in tegenstelling tot andere plantensoorten, een lage levensvatbaarheid heeft. Als na een maand het zaad niet ontkiemt, vergeet het dan maar en na 15 dagen zal slechts 50% ontkiemen.

Niet zo eenvoudig

Dit geeft ons van tevoren aan dat het proces van cultiveren niet zo eenvoudig is als je zou willen, een ander element dat de kieming zal bepalen, is de toestand van het zaad en hier ligt de reden waarom het juist transporteren zo dringend is; als het zaad ziek is, verliest het het nodige vocht of als de transport-periode erg lang is, zal de plant niet groeien.

In water plaatsen

De volgende stap is het verwijderen van de roodachtige of zwarte laag die het zaad bedekt. Dit kan door de zaden 24 uur in een kom met water te plaatsen. Na de 24 uur kan je de laag verwijderen met je vingers. Dan plaats je ze op een donkere plaats plaats die een temperatuur tussen 20 – 22 ° of meer behoudt. Na een week zal het zaad gaan ontkiemen en al snel is de stek 2 cm, groot genoeg voor in de aarde.

Kleine pot

Op dit punt hebben we een kleine pot nodig waarin je een gat in de aarde moet maken om het zaad in te plaatsen. Belangrijk is dat het zaad met de knop naar beneden het gat in gaat. Over de aarde doe je 1 cm dik een substraat met een lage ph waarde (5, maximaal 6). Nu plaats je de pot op een niet te lichten, maar ook niet te donkere plek. Vermijd direct zonlicht!

Zorg

Licht is essentieel om de groei van onze cocaplant te garanderen, we begrijpen dat het een normale gedachte zou zijn om het plantje in de zon te plaatsen; Dit kan echter erg sterk zijn, waardoor het zaadje of kleine plantje droog wordt tot het punt waarop het sterft. Daarom is het beste alternatief meestal een hoge natriumdruklamp (HPS), dus we moeten de coca eronder plaatsen 12 uur dag / nacht.

400 Watt, 70 centimeter

Als het vermogen groter is dan 400 Watt, zullen we de afstand moeten verhogen om resultaat te bereiken; de afstand tussen het licht en het plantje moet ongeveer 70 cm zijn. Het is noodzakelijk om de scheuten voorzichtig water te geven, hiervoor kunnen we een wegwerpbeker gebruiken waar we verschillende gaten in de bodem zodat het water zachtjes over de plant valt als je in de beker knijpt.

Vochtigheid

Belangrijk is dat we ervoor moeten zorgen dat het substraat vochtig is, maar niet te nat, omdat er anders rotting ontstaat, of schimmels. Het vervolgproces is dat de knop de schaal zal loslaten en de eerste twee bladeren eruit zullen komen, zodra dit is bereikt, is onze plant al stabiel en zal deze gemakkelijk groeien .

Grotere pot

Naarmate het coca plantje groeit, zullen we de knop in een grotere pot moeten overzetten, we zullen dit meestal 3 of 4 keer doen. Wanneer je constateert dat de groei stopt, stop je met overpotten.  Om de plant te irrigeren gebruiken we fosforzuur of citroenzuur, de luchtvochtigheid moet altijd tussen 60-80% zijn.

Wanneer te oogsten

De grootte van je cocaplant is afhankelijk van de hoeveelheid licht, de voeding in het zeeniveau. Dat laatste is in Nederland natuurlijk vrijwel 0 meter.

Als de plant is volgroeid dan kan je de bladeren ’trekken’. Zorg ervoor dat de steeltjes heel blijven en beperk je oogst tot een redelijk aantal zodat er voldoende blad overblijft om te plant in leven te houden.