Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Zelf GHB maken, kan dat thuis?

okt 22, 2023
Laboratorium

In de wereld van verdovende middelen is GHB (gamma-hydroxyboterzuur) zeker geen onbekende naam. En dan voornamelijk in Nederland en België als we over Europa spreken. Het is een stof met een sedatief en verdovend effect, en wordt soms gebruikt voor recreatieve doeleinden. Het is echter belangrijk op te merken dat GHB in veel landen, waaronder Nederland, als een gecontroleerde stof wordt beschouwd vanwege de risico’s die ermee gepaard gaan.

Thuis GHB maken

Het gevaar van GHB ligt niet alleen in het gebruik ervan, maar ook in de mogelijkheid om het zelf thuis te maken. Dit artikel zal verkennen waarom je nooit moet proberen om GHB zelf te produceren en de ernstige gevolgen die dit met zich mee kan brengen.

De grondstoffen: GBL en natronloog

De belangrijkste grondstof om GHB aan te maken is GBL (gamma-butyrolacton). GBL is van nature een kleurloze en vrij viskeuze vloeistof. Het wordt doorgaans gebruikt als een agressief schoonmaakmiddel (let op: GEEN velgenreiniger) en is verkrijgbaar in verschillende concentraties. Een hogere concentratie van GBL kan potentieel gevaarlijker zijn.

Een andere stof die wordt gebruikt bij het maken van GHB is natronloog, wat normaal gesproken wordt gebruikt als een ontstoppingsmiddel. Dit klinkt alarmerend, en dat is het ook. Wanneer deze twee stoffen worden gecombineerd, ontstaat er een chemische reactie die leidt tot de vorming van GHB. De verhouding tussen GBL en natronloog is echter erg belangrijk, en kleine variaties kunnen leiden tot onvoorspelbare en potentieel gevaarlijke resultaten.

het gevaar van zelf GHB maken thuis

Waarom je nooit GHB thuis moet proberen te maken

Het zelf maken van GHB brengt enorme risico’s met zich mee, zowel voor de persoon die het probeert te maken als voor degenen die ermee in contact komen. Hier zijn enkele redenen waarom je dit nooit moet overwegen:

1. Geen kwaliteitscontrole

Wanneer je illegale drugs zelf probeert te maken, is er geen enkele vorm van kwaliteitscontrole. Dit betekent dat je niet kunt garanderen dat het resulterende product zuiver is en geen schadelijke verontreinigingen bevat.

2. Onvoorspelbare sterkte

De sterkte van de geproduceerde GHB kan sterk variëren, zelfs als je denkt dat je de juiste verhoudingen van GBL en natronloog hebt gebruikt. Dit betekent dat je het risico loopt op een overdosis of op het creëren van een te zwakke of juist te sterke oplossing.

3. Gezondheidsrisico’s

Zowel GBL als natronloog zijn potentieel schadelijk voor de gezondheid. Het inademen of in contact komen met deze stoffen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien kan het gebruik van GHB zelf leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen, bewustzijnsverlies, geheugenverlies en zelfs coma.

4. Juridische consequenties

Het bezitten, produceren en verspreiden van GHB zonder de juiste vergunningen is in landen zoals Nederland en België illegaal en kan leiden tot ernstige juridische consequenties, waaronder gevangenisstraf.

5. Gevaar voor anderen

Het is niet alleen het individu dat de GHB maakt die gevaar loopt. Onvoorzichtige opslag, morsen of het delen van zelfgemaakte GHB kan anderen blootstellen aan de risico’s ervan.

Waarschuwing voor thuisexperimenten

Het is van cruciaal belang dat we niet aanmoedigen om GHB thuis te maken. De risico’s zijn gewoon te groot en te ernstig. Dit artikel is bedoeld om mensen bewust te maken van de gevaren van het zelf maken van GHB, niet om instructies te geven. We benadrukken nogmaals dat je nooit moet proberen om GHB of andere illegale drugs thuis te produceren. Er worden veel alternatieve producten aangeboden die niet gevaarlijk zijn voor je gezondheid en die bovendien niet verslavend zijn.