Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Zo voorkom- en genees je toprot

aug 31, 2023
Slimmerd

Wie buiten planten kweekt die gaat nu zo’n beetje de risicofase in als we het hebben over toprot. We gaan je vertellen hoe je het zoveel mogelijk kunt voorkomen en wat je moet doen als je toprot constateert.

De toppen komen er aan!

De toppen beginnen als het goed is nu vorm aan te nemen bij de buitenkwekers. Dit is een mooie periode voor liefhebbers van planten, maar ook een gunstige tijd voor de schimmel botrytis, ook bekend als grauwe schimmel of toprot. Vooral grote wiettoppen tijdens nat weer zijn kwetsbaar voor de genadeloze aanvallen van toprot.

Toprot is een schimmel

Toprot is een meedogenloze schimmel voor zowel wietplanten als hun kwekers. Op het moment dat ze op hun best zijn en dikke toppen dragen aan het einde van de zomer, slaat deze schimmel toe. Wanneer een top eenmaal is aangetast, resteert er niets anders dan deze weg te gooien, aangezien het roken van door toprot aangetaste toppen niet alleen onsmakelijk is, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Helaas is het najaar in de lage landen vaak koud en nat, waardoor het voorkomen van toprot een uitdaging kan zijn.

Zo ontstaat toprot

Wietkwekers noemen botrytis toprot omdat de schimmel specifiek in de toppen van wietplanten toeslaat. Maar niet alleen wietplanten hebben last van deze grauwe schimmel. Druiven- en aardbeienplanten worden er ook vaak door aangetast. De poederachtige schimmelsporen verspreiden zich via wind en regenwater. Zodra deze sporen zich op een plant bevinden, ontwikkelen ze zich tot rotte plekken wanneer de omstandigheden gunstig zijn.

Droog houden

Zolang wiettoppen droog blijven, voldoende luchtcirculatie krijgen en de temperatuur warm genoeg is, zal botrytis weinig schade veroorzaken. Een top die geïnfecteerd is met sporen begint pas te rotten wanneer de temperatuur onder de 20 graden daalt en de toppen langdurig door regen nat zijn. Onvoldoende luchtcirculatie rondom de toppen bemoeilijkt het verdampen van vocht, wat het risico op toprot vergroot.

Voorkomen van toprot

Het is inderdaad lastig om toprot buitenshuis te voorkomen, maar de kans erop kan wel verminderd worden. Er zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om het risico op toprot te minimaliseren.

Houd je wietplanten zo droog mogelijk. Als dit mogelijk is, creëer dan een overkapping om de planten te beschermen tegen regenwater. Als dit niet haalbaar is, schud dan na een regenbui zoveel mogelijk water van de toppen. Een goede luchtcirculatie bevordert de verdamping van vocht. Plaats je wietplanten bij voorkeur op een winderige plek en snoei aan het begin van de bloeifase enkele bladeren weg, zodat de wind gemakkelijker langs de toppen kan bewegen.

Opgelet met snoeien

Let er echter op dat je niet te veel snoeit en doe dit voordat het risico op toprot het grootst is. Gezonde wietplanten zijn beter bestand tegen toprot. Het spreekt voor zich, maar zorg ervoor dat je planten niet worden aangevallen door ongedierte en dat ze geen tekorten of overschotten hebben. Vermijd open wonden door snoeien of andere vormen van plantentraining. Dergelijke wonden bieden de schimmelsporen van botrytis namelijk toegang tot het binnenste van je wietplant. Een tip voor de toekomst is om een wietsoort te kweken die bekend staat om zijn weerstand tegen schimmels. Een korte bloeiperiode is ook gunstig, omdat je dan eerder kunt oogsten. Autoflowering wietplanten kun je zelfs al ruim voor het najaar oogsten, al is de opbrengst daarvan laag.

Inspectie van de toppen

Wanneer je wietplanten eenmaal prachtige toppen dragen en het risico op toprot toeneemt aan het einde van de zomer, is het van groot belang om de toppen dagelijks te controleren op toprot. Hoe eerder je toprot opmerkt, des te minder schade zal er zijn.

Toprot begint van binnenuit

Omdat toprot van binnenuit in de wiettoppen ontstaat, is het lastig om dit aan de buitenkant te zien. Bekijk daarom goed de kleine blaadjes die uit de toppen groeien. Deze kunnen dienen als indicatie van toprot. Trek zachtjes aan deze blaadjes om te voelen of ze stevig vastzitten. Als de binnenkant van de top is aangetast, zal het blaadje op die plek loslaten wanneer je eraan trekt. Let ook op de kleur; als er gele of bruine blaadjes uit de top groeien, is dit een slecht teken. Als je dergelijke blaadjes opmerkt, buig de top dan voorzichtig open om te zien of er mogelijk een rotte plek onder zit.

Genezing van toprot

Eigenlijk klopt de titel hierboven niet, omdat eenmaal aangetaste toppen niet te genezen zijn. Een wiettop met toprot is eigenlijk enkel nog geschikt voor de prullenbak. Als je toprot opmerkt en je hebt geen mogelijkheid om de omstandigheden te verbeteren, is het vaak het beste om de plant meteen te oogsten. Verwijder in dat geval alle aangetaste toppen en let erop dat je de poederige schimmelsporen niet inademt.

Geen middeltjes gebruiken

Hoewel er fungiciden bestaan tegen botrytis, kunnen deze alleen preventief worden gebruikt tijdens de groeifase van cannabisplanten. Aangezien je wietplanten al aan het bloeien zijn en toppen hebben, zijn er geen andere middelen beschikbaar om toprot te behandelen. Bespuit je wietplant dus nooit met middelen tegen toprot, aangezien dit niet effectief is en je wiet er mogelijk slecht van zal smaken.

Knip de geïnfecteerde delen

Mocht je toprot opmerken en je hebt de mogelijkheid om de omstandigheden aan te passen, bijvoorbeeld door je wietplant binnen onder kunstlicht te plaatsen, dan kun je proberen de toprot te verwijderen en de plant verder te laten afbloeien. Knip onmiddellijk alle geïnfecteerde delen van de plant weg om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen. Zorg ervoor dat de aangetaste delen geen contact maken met de gezonde delen van de plant. Plaats de plant vervolgens in een droge, warme omgeving met voldoende licht en goede luchtcirculatie.