Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Zwitsers drugsgeld niet langer anoniem

okt 19, 2018
Die paar ton zwart geld verkregen uit een paar lekkere cocaïne deals op je Zwitserse rekening zijn niet langer veilig voor de fiscus. Ook in Zwitzerland is het bankgeheim nu ter ziele.

Vluchten met zwart geld naar het wintersportland kan niet meer. Het einde van het bankgeheim is te danken aan de Verenigde Staten van Amerika die de Zwitsers gedwongen hebben om het bankgeheim op te heffen. Dat het bankgeheim is opgeheven, is natuurlijk alleen maar winst voor al diegenen die hun inkomen verdienen met legale activiteiten en wel hun belasting betalen.

Inmiddels heeft de Zwitserse Federale Belastingdienst (FTA) eind september voor de eerste keer al informatie over bankrekeningen met buitenlandse autoriteiten uitgewisseld. Het bankgeheim is hiermee nu echt ten grave gedragen. Dit uitwisselen gebeurt met de Europese Unie, Australië, Canada, Guernsey, IJsland, Isle of Man, Japan, Jersey, Noorwegen en Zuid-Korea. Ook Nederland dus! De naam en het adres van de rekeninghouder worden gedeeld, evenals het fiscale registratienummer. De naam en het adres van de rekeninghouder worden gedeeld, evenals het fiscale registratienummer. Ook worden gegevens over de rekeningbalans en het kapitaalinkomen gedeeld. Hierdoor kunnen de autoriteiten bekijken of de belastingplichtige zijn buitenlandse financiële activa correct heeft gemeld. De jaarlijkse uitwisseling van data zal volgend jaar worden uitgebreid naar ongeveer 80 partnerstaten, op voorwaarde dat ze voldoen aan de eisen inzake vertrouwelijkheid en gegevensbeveiliging.

Criminelen die toch hun doekoes op de bank willen zetten zullen dus hun toevlucht moeten zoeken naar oorden zoals de Kaaiman eilanden voortaan.