Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

1000 plantjes in Sittard-Geleen

mei 18, 2021

Sittard-Geleen – Tijdens een actiedag van het project ‘Hensplantages (haha, grappig bedoeld woordspeling van de politie) de woonwijk uit’ zijn meerdere brandgevaarlijke situaties aangetroffen, waaronder drie hennepplantages wietkwekerijen met in totaal ruim 1.000 planten.

350 woningen

Maandag 17 mei 2021 verrichtten de politie, ZOwonen, Enexis Netbeheer en gemeente Sittard-Geleen onderzoek in de wijk Limbrichterveld. De actiedag vond plaats in het zuidelijke gedeelte van de wijk. Tijdens deze dag zijn meer dan 350 woningen in de wijk bezocht, uiteraard met inachtneming van de landelijke coronamaatregelen. Tijdens de actie van de verschillende organisaties was er een informatiepunt ingericht waar buurtbewoners met vragen over veiligheid terecht konden. Buurtbewoners hebben tijdens de actie ook een preventiepakket met rookmelder ontvangen van de gemeente. Daarin werd aandacht gevraagd voor de veiligheid in de wijk en wat je daar zelf als bewoner aan kunt doen.

‘In de hens’

Er zijn in de wijk meerdere brand-onveilige situaties aangetroffen, situaties die ‘in de hens’ kunnen vliegen. In woningen in de Akkerstraat en de Tunnelstraat trof de politie een hennepplantage wietkwekerij aan. Een kleinere plantage werd aangetroffen in een garage aan de Valkstraat. Bij een van de hennepplantages wietkwekerijen was sprake van illegaal stroom- en watergebruik. Ook was er met de elektriciteitsaansluitingen gerommeld. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Op beide andere adressen was sprake van illegale stroomaftap. Alle planten worden vernietigd en de aangetroffen apparatuur is ter vernietiging in beslag genomen. Door de gemeente worden bestuursrechtelijke stappen gezet. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Bron: politie.nl

Waarom stroomdiefstal?

Wietkwekers stelen lang niet altijd stroom zodat ze er niet voor hoeven te betalen. Vaak wordt de elektriciteit illegaal verkregen om onder de radar te blijven. Een hoge elektriciteitsrekening valt immers ook op en dan kan je ook bezoek verwachten. Het legaliseren van wietkweek zal dus ook bijdragen aan de veiligheid want diefstal van stroom is dan natuurlijk niet meer overbodig. Veiliger, energiebedrijf blij, kweker blij, politie kan zich toeleggen op ernstige zaken. Iedereen blij.