Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wéér nieuw plan tegen drugscriminaliteit in Amsterdam

mei 17, 2021

Zucht, daar gaan we weer. Opnieuw is er weer eens een plan bedacht om de drugscriminaliteit te bestrijden. Hoe hardleers kan je zijn met zo’n plan. Eén zekerheid is er gelukkig wel: het levert de nodige baantjes op.

Bewust

Opnieuw wordt er ingezet op het geweten van de gebruiker. Deze moet zich schuldig gaan voelen over de criminaliteit die schuilgaat achter de handel. Maar die criminaliteit ontstaat natuurlijk niet door de gebruikers van drugs, maar door de strafbaarheid stelling van de overheid.

Verkleinen

In het plan staat ook dat ze de softdrugsmarkt willen verkleinen en, let op, criminele netwerken hard aan willen gaan pakken. Klaarblijkelijk gebeurt dat momenteel niet.

Driehoek

De zogenoemde driehoek van Amsterdam heeft daarvoor een nieuw plan – Driehoek tegen Drugscriminaliteit – opgesteld, waarin doelen staan geformuleerd. Maar de hoofdstad zal daarmee niet in een klap af zijn van de drugsgerelateerde problemen. ‘Door de schaal, de ingewikkeldheid en de hardnekkigheid is drugshandel moeilijk in te dammen’, zo valt te lezen. ‘Werkelijke resultaten vergen een lange adem.’

Zinloos

Ook dit plan levert wellicht wat baantjes op, maar gaat de maatschappij weer veel belastinggeld kosten en zal net als ieder ander plan in de strijd tegen drugscriminaliteit op een fiasco uitdraaien. Waarom trappen de burgers er toch steeds weer in als bestuurders met plan na plan komen, terwijl we al decennia lang weten dat het allemaal niet werk?
Echt iedereen en zelfs de politie zelf weet het inmiddels wel: de oorlog tegen drugs is een oorlog die justitie nooit gaat of kan winnen. Sterker nog, ze wakkeren criminaliteit aan door een oorlog te voeren. Hoe harder justitie jaagt, des te interessanter wordt het voor criminelen om drugs te produceren. En sinds het begin van de oorlog tegen drugs is er geen pilletje duurder geworden, is de kwaliteit niet veranderd en is de criminaliteit rondom drugs alleen maar gestegen. Het aantal opgerolde wietkwekerijen blijft stabiel, er wordt geen jointje minder gerookt, geen pilletje minder geproduceerd en geen grammetje minder gesnoven.
En we verzinnen dit niet zelf hoor, ook de politie denkt er zo over zoals we kunnen lezen in deze uitgebreide analyse van de politie zelf.