Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Controle op lachgas Westelijk Havengebied

mei 18, 2021

Als je er vijf jaar geleden over was begonnen dat het ooit nodig zou zijn verkeerscontroles te houden om te zien of mensen niet onder invloed van een lachgas ballon achter het stuur zaten dan was je opgesloten als gek. Maar de tijden veranderen en de mensen lijken steeds dwazer te worden. De politie heeft vrijdag 14 mei een grootschalige controle op lachgas gehouden in het Westelijk Havengebied in Amsterdam.

Aanhoudingen

Bij de controle werden twee aanhoudingen verricht en zijn er diverse overtredingen geconstateerd. Een 30-jarige man uit Italië werd aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs. Een 23-jarige man uit Beverwijk werd aangehouden voor het belemmeren van de controle en het plegen van verzet bij zijn aanhouding.

Vervoer lachgas

De verkeerscontrole, die werd uitgevoerd door de Eenheid Amsterdam en de Landelijke Eenheid, was voornamelijk gericht op een landelijk verkeersprobleem: het vervoer van lachgas. De controle maakte deel uit van de campagne #rijballonvrij. De politie trad niet alleen verbaliserend op, maar wees de vaak jonge bestuurders ook op de gevaren van het gebruik van lachgas in het verkeer. Een clown met ballonnen gaf een ludiek tintje aan de controle.

Transportcriminaliteit en mobiel banditisme

De controlerende agenten spraken in totaal 41 jongeren aan op dit gevaar. Naast het aanspreken besteedde de politie ook aandacht aan transportcriminaliteit en mobiel banditisme. Zo troffen de agenten in een Bulgaarse auto een boksbeugel en een op een vuurwapen gelijkend voorwerp aan. De controle op transportcriminaliteit is gericht op een integere transportbranche. Hierbij werden ondeugdelijke lachgasflessen en andere overtredingen bij het vervoer van lachgas geconstateerd. De ondeugdelijke gasflessen en de aangetroffen wapens zijn in beslag genomen. In totaal werden er 151 voertuigen gecontroleerd, vier processen-verbaal opgemaakt en ten minste twintig bekeuringen uitgeschreven.

Bedrijfslocaties

Samen met de Eenheid Noord-Holland en enkele partners werden ook drie bedrijfslocaties gecontroleerd. Op deze locaties hield men zich bezig met de verkoop van lachgas. De controleurs troffen ook bij deze controles diverse overtredingen aan, waaronder twee overhevel installaties voor lachgas waarvoor geen vergunning was verleend. De partners vorderden daarnaast diverse bedrijfsgegevens van betrokken bedrijven op deze locaties.

Samenwerking

Naast de politie en het UWV waren ook de Inspectie SZW, het RIEC Amsterdam-Amstelland, de Gemeente Amsterdam, Team Alert, de Omgevingsdienst Noordzeekanaal Gebied, de Douane en de Belastingdienst betrokken bij deze integrale controle. Het UWV trof zeven mensen aan terwijl zij een uitkering ontvingen. Twee van hen kregen een uitkering van het UWV en vijf van de Gemeente Amsterdam. De Douane nam een aantal sloffen sigaretten in beslag.

Bron: politie.nl

Over lachgas

Lachgas, het is vrijwel niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Op parkeerplaatsen en in speeltuinen zie je maar al te vaak de lege slagroompatronen liggen. Lachgasgebruik lijkt gemeengoed te zijn geworden, maar wat doet dat lachgas met je?

Wat is lachgas?

Lachgas is N2O. Lachgas wordt al ruim 200 jaar in de medische wereld gebruikt. Het kan gebruikt worden voor zowel sedatie als ook voor algehele anesthesie. Er bestaan twee verschillende soorten lachgas; medische- en industriële- kwaliteit.
Het eerste is lachgas gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Het voldoet aan de eisen voor menselijke consumptie. Het tweede is niet vermengd zuurstof en voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor menselijke consumptie en is relatief sterker, maar ook slechter voor de gezondheid.

Wat doe het me je?

Nadat een gebruiker het lachgas heeft geïnhaleerd (meestal door het vanuit een gevulde ballon in te ademen via de mond), dan zorgt het voor een korte psychedelische roes waarbij geluiden gonzend worden ervaren en slecht te plaatsen zijn. Er ontstaat een gevoel van korte dronkenschap en wellicht wat duizeligheid. In een enkel geval ontstaat er een lachbui.
Het effect treedt al op na zo’n 20 seconden en houdt slechts enkele minuten aan.

Lachgas komt via de longen in het bloed terecht. Het hart brengt het bloed met lachgas direct naar de hersenen en andere organen. Lachgas heeft een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelstel. Het gas wordt voor een deel uitgeademd. Het deel dat in je lijf blijft, wordt uitgescheiden via de nieren.

Dit doet lachgas in je lichaam

Is lachgas legaal?

De verkoop van lachgas i.c.m. een ballon was tot 1 april 2016 officieel illegaal. Lachgas stond op de geneesmiddelen lijst waardoor het onder zeer strenge regels viel en de verkoop voor ‘oneigenlijk’ gebruik verboden was. ‘Oneigenlijk’ gebruik werd geconstateerd als de patronen/het gas werd verkocht i.c.m. een ballon.

Slagroompatronen en het NVWA

Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli 2016 echter onder de Warenwet. Hierdoor is de handel erin niet meer strafbaar en is vanaf dat moment de handel erin werkelijk geëxplodeerd.
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is belast met de toezicht.

Hoe duur is lachgas?

Een ballon met lachgas kost op een evenement meestal 5 euro. Het gas is dan afkomstig uit grote cilinderflessen en de hoeveelheid gas dat in de ballon wordt gelaten is vergelijkbaar met ongeveer twee slagroompatronen. Het goedkoopste lachgas krijg je vanuit een slagroompatroon.

Een doosje van 50 slagroompatronen kost momenteel € 16,99. Dat is dus 34 eurocent per patroon. Net zoals met veel producten geldt ook hier: hoe meer je er koopt, des te goedkoper ze worden.

Is het gevaarlijk?

Eigenlijk is het enige gevaarlijke aan lachgas dat er veel kou vrijkomt als je een lachgas patroon opent. Laat daarom nooit het gas direct in je mond of longen lopen om bevriezing te voorkomen.
Bij veelvuldig gebruik (meer dan 40 patronen per dag, maanden aan een stuk) kan het lichaam een tekort krijgen aan vitamine B12.
Tijdens de roes kan je makkelijk je evenwicht verliezen en onbedoeld ergens tegenaan vallen en jezelf verwonden, maar dan hebben we zo’n beetje alle risico’s benoemd.
Lachgas is een vrij onschuldig middel.

Lachgas tips

Tot slot nog een aantal goedbedoelde tips voor lachgas gebruikers.

 • Ruim je patronen op na gebruik en voorkom dat anderen erover uitglijden.
 • Gebruik geen extreme hoeveelheden, zo voorkom je gezondheidsproblemen.
 • Gebruik niet in het bijzijn van jongeren onder de 18.
 • Ga zitten of liggen voor je slagroompatronen neemt.
 • Gebruik altijd een ballon en inhaleer nooit rechtstreeks.
 • Combineer lachgas niet met alcohol of met andere drugs.
 • Neem uitsluitend lachgas als je je zelf goed voelt.
 • Gebruik geen lachgas als je zwanger bent, je ongeboren kindje kan er slecht tegen!
 • Neem geen lachgas als je erg verkouden bent. Lachgas zet uit in lucht en je trommelvlies kan springen als je hoofd “verstopt” is. Behalve oorpijn loop je het risico van blijvende gehoorschade.
 • Adem eerst wat lucht in, neem dan lachgas uit de ballon. Hiermee neem je wat extra zuurstof op.Veganisten moet heel terughoudend zijn ten opzichte van lachgas. Hun natuurlijk B12 inname is lager waardoor neurologische klachten sneller optreden.
 • Gebruik je een cracker, pas er dan op dat je je handen niet verbrandt door de kou.

NIET achter het stuur

Een lachgasballon is bij incidenteel gebruik hartstikke leuk. Maar doe het niet te vaak want er ligt een verslaving op de loer. Een verslaving die bovendien ernstig schade toebrengt aan je lichaam. En áls je dan toch een ballon met lachgas neemt, dan doe je dat gewoon lekker thuis of bij je matties. En niet achter het stuur van enig voertuig!

#rijballonvrij