Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

3-MMC vanaf vandaag verboden

okt 29, 2021
3mmc

In een aantal jaren werd de designerdrug 3-MMC razend populair. Het spulletje, dat begon als poeder, werd uiteindelijk ook in pilvorm aangeboden. En de populariteit blijft, het verbod is daar, dus de criminaliteit zal stijgen.

Mag niet helpt niet

Het bezit, als de handel en productie ervan, mogen niet meer. “Met dit verbod gaan we de eenvoudige beschikbaarheid van 3-MMC tegen en geven we een duidelijk signaal af aan de vaak jonge gebruikers: dit spul is gevaarlijk, blijf ervan af”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis. “Hier wilden we geen moment langer mee wachten, gezien de zorgwekkende signalen die we over 3-MMC hebben ontvangen.” 
Nu er een verbod is zal de drug in criminele handen komen en zal het gebruik natuurlijk amper doen dalen. Over een jaartje roep dezelfde staatssecretaris weer om meer geld om de misdaad te bestrijden.

Smartshop

Jarenlang was 3-MMC legaal te koop in de smartshop of online te bestellen. De effecten lijken een klein beetje op die van MDMA, maar in vergelijking met die stof is 3-MMC met 10 euro per gram een stuk goedkoper.

Slikken en snuiven

Het middel, dat je kunt snuiven of slikken, is de laatste jaren veel populairder geworden. Bijna 10 procent van de ondervraagden in een onderzoek van Trimbos heeft de drug het afgelopen jaar gebruikt. En als het meer gebruikt wordt, dan volgen er meerdere incidenten, dat is Johan Cruijff logica. Vorig jaar waren er 64 jongeren met een 3-MMC-vergiftiging. De drug leidt tot een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, hoofdpijn en rusteloosheid.

Lange lijst

Met het plaatsen van deze stof op de opiumlijst wordt er werkelijk helemaal niets bereikt. Behalve dan dat er de nodige veroordelingen zullen volgen en dat de handhaving en opsporing geïntensiveerd zullen moeten worden. En dat kost alleen maar pakken geld en het is volkomen zinloos.
In Spanje is de drug overigens nog wel legaal verkrijgbaar.