Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

5-HTP wat is het en hoe werkt het

nov 21, 2018
5-htp, de structuur

5-HTP Hydroxytryptophan [kenniscentrum]

100% veilig

5-htp is een 100% veilig en natuurlijk supplement om stemming te verbeteren en slaapritme te reguleren, maar het kent meer positieve eigenschappen.

Serotonine

Het lichaam maakt in de hersenen zelf stoffen aan die bijdragen aan een goede gemoedsrust en geestelijke balans. Eén van deze stoffen heet serotonine. Dit proces kan door tijdelijke spanning of stress worden verstoord en dan kan een voedingssupplement je uitkomst bieden.

Griffonia extract (natuurlijke 5-HTP) is een stof die uit het aminozuur tryptofaan wordt aangemaakt en het lichaam aanzet tot het produceren van stoffen die de geestelijke balans en stressbestendigheid verbeteren. Natuurlijke 5-HTP verbetert je gemoedstoestand en is gunstig voor een goede geestelijke balans en geestelijke veerkracht.

Griffonia simplicifolia plant

Natural 5-HTP is afkomstig uit de zaadjes van de Griffonia simplicifolia plant.

Natural 5-HTP, of voluit 5-hydroxytryptofaan, is de voorloper van de belangrijke neurotransmitter serotonine, die verschillende vitale processen in het lichaam reguleert. Denk daarbij aan slaap, emotionele stabiliteit en pijngevoeligheid.
Een gebrek aan deze neurotransmitter speelt een rol bij een aantal klachten: somberheid, rusteloosheid, en overmatige eetlust.

Bij stressvolle omstandigheden of wanneer hun gemoedstoestand anderszins niet in balans is, grijpen mensen instinctief naar ijs, chocola of andere zoetigheden om meer tryptofaan op te nemen en zo hun serotonine niveau te verhogen. Helaas heb je grote hoeveelheden van deze “luxe goederen” (inclusief hun dik makende suikers en calorieën) nodig om iets te merken van een verhoogd serotonine niveau.

Effecten van 5-htp

Studies hebben aangetoond dat door natural 5-HTP het serotonine gehalte in de hersenen wordt verhoogd.
Het nemen van 5-HTP, in de hoedanigheid van een supplement, kan je dus niet alleen je humeur snel verbeteren, maar het vermindert ook je eetlust.
Door het rustgevende effect gebruiken veel mensen 5-HTP bij stress-situaties zoals een examen. Ook kan het andere gevoelens van onrust verminderen/verzachten en voor een prettige nachtrust.

Gebruik van 5-htp

Als aanvulling op de voeding, gebruik je maximaal 3 capsules per dag, tenzij anders voorgeschreven door een arts. Let op: uitsluitend met water of vruchtensap innemen. Neem de stof niet in met melk of een ander e eiwithoudende drank.
Voor het slapen: inname 30 à 60 minuten voor het slapengaan. 5-HTP wordt veel beter geabsorbeerd van tryptofaan (L-Tryptofaan):
Na inname komt ongeveer 70% in de bloedbaan terecht en vanuit de darm wordt de absorptie van 5-htp niet geremd door andere aminozuren.

5-HTP hoef je niet apart van de maaltijd in te nemen en dit is wel het geval bij tryptofaan. 5-HTP wordt uitsluitend gebruikt voor de synthese van serotonine dit in tegenstelling tot tryptofaan.

Snelle werking

5-HTP kan niet worden gebruikt voor de productie van eiwitten (het lichaam verbruikt namelijk een groot deel van L-Tryptofaan voor productie van eiwitten) of worden omgezet in kynurenine en vitamine B3.

5-HTP heeft ook geen transportmolecuul nodig om de bloed- hersenbarrière te passeren waardoor geen moeite heeft om de hersenen te bereiken alwaar het snel wordt omgezet in serotonine.

Waarschuwing bij gebruik van 5-htp

Een overmaat aan 5-HTP, vooral wanneer het met vitamin B6 toegediend wordt, kan ervoor zorgen dat de lever 5-HTP in serotonine om gaat zetten. Dit kan dan mogelijk weer resulteren in schade aan de hartkleppen (hart fibrose).
Wanneer gecombineerd met een MAOi of SSRI, kan 5-HTP een acuut serotonine syndroom veroorzaken.

Verkrijgbaarheid

Het product wordt verkocht als kant en klare capsules. Grootverbruikers kunnen kiezen voor een bulk verpakking met 600 capsules.

5-htp, de structuur