Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Aantal gepakte wietkwekers daalt

apr 22, 2021
wietkwekerijFoto: Pixabay.com


Nederland – De politie heeft in 2020 2894 wietkwekerijen ontmanteld. Dat zijn er 704 minder dan een jaar eerder. Daarmee zet de dalende trend van de laatste jaren zich voort.

Afname

Het aantal ontdekte hennepkwekerijen neemt al een aantal jaar op rij af. Ter vergelijking: in 2016 waren het er nog ruim 5.500. Opmerkelijk is dat in 2020 meer kwekerijen werden aangetroffen in de buitenlucht dan het jaar ervoor. In 2020 waren dat er 436, een stijging van 86 ten opzichte van 2019. Toen ontmantelde de politie 350 buitenkwekerijen.

Oorzaak onbekend

De oorzaak van de structurele daling van het aantal ontmantelingen is lastig te duiden, onder meer doordat er sprake is van lokale verschillen. Het is niet aannemelijk dat er simpelweg minder wietkwekerijen in Nederland zijn. Wel ligt er veel druk op basisteams, waardoor er minder capaciteit is voor de aanpak van wietteelt. Sterker nog, de helft van de capaciteit gaat soms op aan de bestrijding van een plant. De daling kan natuurlijk ook komen omdat wietkwekers steeds inventiever worden.

Zinloze oorlog

De oorlog tegen de teelt en het gebruik van de cannabisplant is volslagen zinloos. Vrijwel de complete Nederlandse bevolking en zelfs de politie zelf weet het inmiddels wel: de oorlog tegen drugs is een oorlog die justitie nooit gaat of kan winnen. Sterker nog, ze wakkeren criminaliteit aan door een oorlog te voeren. Hoe harder justitie jaagt, des te interessanter wordt het voor criminelen om drugs te produceren. En sinds het begin van de oorlog tegen drugs is er geen pilletje duurder geworden, is de kwaliteit niet veranderd en is de criminaliteit rondom drugs alleen maar gestegen. Het aantal opgerolde wietkwekerijen blijft stabiel, er wordt geen jointje minder gerookt, geen pilletje minder geproduceerd en geen grammetje minder gesnoven.
En we verzinnen dit niet zelf hoor, ook de politie denkt er zo over zoals we kunnen lezen in deze uitgebreide analyse van de politie zelf.