Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Cannabisolie in strijd tegen leverkanker

apr 22, 2021
thc olie

Naar aanleiding van de ervaring van twee uitbehandelde patiënten met leverkanker, gaat het MC in Groningen onderzoeken of cannabisolie effect heeft in de bestrijding van kanker.

Levertumoren

Twee patiënten die leverkanker in vergevorderd stadium hadden, gingen cannabisolie gebruiken waarop de tumoren kleiner werden. Het doel van dit Groningse onderzoek is om na te gaan of cannabisolie de levertumoren kan verkleinen. Er circuleren al jaren succesverhalen op internet over de heilzame werking van cannabis op kankerpatiënten.

thc
De werkzame stof in cannabisolie is THC

Wetenschappers

“Nu, respectievelijk twee en vijf jaar na hun diagnose, zijn de tumoren volledig verdwenen en zijn ze genezen. Laboratoriumonderzoek heeft laten zien dat cannabis een remmende invloed kan hebben op de groei van leverkankercellen”, zeggen de Groningse wetenschappers.

Toch is een mogelijke anti-kankerwerking van cannabisolie nog niet te verklaren, aldus het UMCG, omdat er nog geen wetenschappelijk onderzoek bij patiënten is gedaan. Een terugkerend verhaal, zo blijkt uit een rondgang op internet. De wetenschap heeft er moeite mee te geloven dat de olie zou werken en lijkt daardoor lastig te bewegen de zaak serieus te onderzoeken.

Maximale dosis 

In de studie zal eerst de juiste dosis cannabisolie bepaald worden die de patiënten toegediend krijgen. Zij krijgen de maximale dosis van de cannabisolie die net geen bijwerkingen zoals stoned worden geeft. Bij de deelnemers aan de studie wordt vervolgens na 3, 6 en 9 maanden de lever onderzocht en bloedonderzoek gedaan om te kijken of er effect is op de tumoren, een normale gang van zaken in dergelijke onderzoeken.

bloedonderzoek moet aantonen in hoeverre cannabisolie effect heeft op de tumor in de lever

Meedoen

Patiënten kunnen door hun behandelaar doorverwezen worden naar het UMCG om aan het onderzoek mee te doen. Er kunnen in totaal 20 patiënten meedoen. De studie zal ongeveer drie jaar duren. De deelnemers mogen geen ernstige levercirrose (leverschade door littekenvorming) hebben, of als ze dit wel hebben mag dit geen invloed hebben op hun leverfunctie.

THC

In dit artikel wordt er gesproken over cannabisolie en daarmee wordt olie bedoeld die geëxtraheerd wordt uit een thc houdende cannabisplant. THC houdende producten mogen in Nederland niet worden verkocht. Mocht je dus op zoek gaan naar deze olie dan zul je in het ondergrondse circuit terecht komen.

even naar de coffeeshop voor een flesje cannabisolie gaat helaas niet

Coffeeshop

Kun je thc houdende cannabisolie dan wel in de coffeeshop halen? Nee, dat kan helaas niet. Cannabisolie is namelijk geen genotsmiddel zoals de wiet die je kunt roken, maar een medicinaal middel. En dat mogen coffeeshops niet verstrekken, die mogen alleen wiet verkopen die voor recreatief gebruik bedoeld is, dus om te blowen