Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Anti drugs propaganda op volle kracht

dec 8, 2022

De zinloze oorlog in de strijd tegen drugs behoeft regelmatig verantwoording naar de burgers want die kost honderden miljoenen. Het helpt echter geen donder want hoe harder de overheden jagen, des te harder gaat de handel de oorlog in. Drugscriminelen worden harder, slimmer en zetten grotere aantallen in bij het smokkelen. De Colombiaanse marine heeft samen met Nederland en de Verenigde Staten 9700 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat gebeurde tijdens acht verschillende operaties in de Caribische Zee, meldt het Colombiaanse leger.

327 miljoen dollar

Een groot aantal of een enorme straatwaarde doet het altijd goed in een propagandabericht: de drugs hadden volgens Colombia een straatwaarde van 327 miljoen dollar. Vijftien mensen zijn opgepakt. Bij een eerste actie in de Arubaanse wateren werd ruim 5.000 kilo cocaïne in drijvende pakketten gevonden. De verdovende middelen waren op zee achtergelaten, om later opgehaald te worden door anderen. De bestemming was de Dominicaanse Republiek.

Nog eens 5.000 kilo

Bij andere operaties werd nog eens bijna 5.000 kilo cocaïne gevonden, onder meer in zogeheten ‘go fast’-boten, een type speedboot dat vaak door smokkelaars wordt gebruikt. Het is onduidelijk welke nationaliteit de vijftien gearresteerden hebben, en aan wie ze zijn overgedragen.

Enorme drugsvangst bij internationale actie VS, Nederland en Colombia

De Colombiaanse marine zegt dat het dit jaar door internationale samenwerking meer dan 109.000 kilo aan cocaïne heeft onderschept, goed voor een straatwaarde van 3,7 miljard dollar.

Ook Nederland is actief betrokken bij de aanpak van drugshandel in het Caribisch gebied. Schepen van Defensie hebben dit jaar ruim 26.000 kilo onderschept, blijkt uit een overzicht

Effectiviteit oorlog tegen drugs

In de praktijk blijkt echter dat alle in beslag genomen kilo’s cocaïne ten spijt, de criminaliteit alleen maar groter wordt. De prijzen van cocaïne dalen niet, dus de beschikbaarheid is ruim voldoende. En ook over de kwaliteit van het witte poeder valt niets af te dingen. De strijd wordt almaar verder opgevoerd door overheden en de verharding is al lang geen onderwerp meer voor een goede Netflix serie.

Financiële uitputtingsslag

Het lijkt er op dat de oorlog tegen drugs uitmondt in een financiële uitputtingsslag. De overheden pompen alsmaar meer geld in de strijd tegen drugs en lopen met oogkleppen op te jagen op drugscriminelen. Daarbij lijkt steeds meer geoorloofd en gaan ze zelfs tot in het kluisje van je kind op school op zoek naar een beetje wiet. De winsten op drugs zijn echter van een dusdanig niveau dat overheden het simpelweg nooit zullen winnen van de criminelen. Wat kleinere overheden als budget per jaar hebben verdienen grote drugsbaronnen per dag. Hoe ga je die strijd winnen in godsnaam?

Pablo Escobars kartel verdiende op zijn hoogtepunt, halverwege de jaren tachtig, ongeveer zestig miljoen Amerikaanse dollar per dag