Sleepboot vervoert 4.600 kilo cocaïne

VERENIGD KONINKRIJK – Agenten van de National Crime Agency hebben een cruciale rol gespeeld in een internationale operatie waarbij 4,6 ton cocaïne in beslag is genomen op weg naar Europa.

Onderweg naar Engeland

De cocaïne, dat als etj was versneden en in het VK was verkocht, een straatwaarde van meer dan £ 300 miljoen zou hebben gehad, werd ontdekt in zakken aan boord van een 21 meter lange sleepboot onder Braziliaanse vlag. De boot werd onderschept aan de westkust van Afrika.

Gedeelde informatie

De operatie was het resultaat van het delen van inlichtingen tussen de NCA, het Amerikaanse Drug Enforcement Agency en de Braziliaanse federale politie, die samen hebben gewerkt aan het identificeren en bestrijden van criminele netwerken die betrokken zijn bij drugshandel tussen Brazilië, Afrika en Europa.
Pogingen om het schip te onderscheppen werden gecoördineerd door de NCA, die samenwerkte met de Amerikaanse, Franse en Europol-autoriteiten via het Maritime Analysis and Operations Centre (Narcotics) in Lissabon.

Geënterd in internationale wateren

Het schip werd uiteindelijk op 30 november door de Franse marine geënterd in internationale wateren, ongeveer 400 mijl voor de kust van Sierra Leone. De bemanning, allemaal Braziliaanse staatsburgers, werden aangehouden en de cocaïne werd vernietigd. Het onderzoek naar de betrokken criminele groepen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan loopt nog.

Tom Dowdall spreekt

Tom Dowdall, plaatsvervangend directeur van NCA International, zei:
“Dit was een enorme lading cocaïne die onderweg naar Europa werd tegengehouden, en het is zeer waarschijnlijk dat een deel ervan hier in het VK terecht zou zijn gekomen, wat geweld en verdere criminaliteit heeft aangewakkerd.
“Inlichtingen van het NCA-netwerk van internationale verbindingsofficieren in Zuid-Amerika was essentieel voor het succes van de operatie, maar er waren enorme multinationale inspanningen voor nodig, en ik ben dankbaar voor de hulp van onze Five Eyes Law Enforcement Group-partners in de VS, evenals Brazilië, Frankrijk, Europol en MAOC-N.
“In samenwerking met hen zijn we vastbesloten om alles te doen wat we kunnen om de internationale misdaadnetwerken die betrokken zijn bij deze dodelijke handel te ontwrichten en te ontmantelen.”

Wereldwijde coalitie

De Five Eyes Law Enforcement Group (FELEG) bestaat uit wetshandhavers uit het VK, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de VS. FELEG is een wereldwijde coalitie van agentschappen die samenwerken om grensoverschrijdende misdaad aan te pakken.

Bron: NCA Foto: NCA

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *